Κάποτε η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν το άλφα και το ωμέγα των παραμυθιών. Από τότε, η χιονάτη, τα τρία γουρουνάκια, ο λαγός και η χελώνα και τόσες άλλες ιστορίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Σήμερα, έχουν κατακτήσει τη θέση τους στα κλασσικά παραμύθια, όμως, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν.

Πρωτότυπα θέματα, όπως το τσουνάμι και οι πυρκαγιές, χρησιμοποιούνται πλέον για να ξεπεράσουν τα παιδιά το φόβο τους για τη θάλασσα και τη φωτιά, ενώ διαδραστικά παραμύθια καλούν τον μικρό αναγνώστη και τη μικρή αναγνώστρια να επιλέξουν την εξέλιξη του παραμυθιού, ανάλογα με τη θέλησή τους, διαλέγοντας απλώς τη σελίδα που θέλουν, για να διαβάσουν τη συνέχεια. Τρισδιάστατες εικόνες με περίτεχνα σχέδια από χαρτί ξεπηδούν από τις εικόνες ορισμένων βιβλίων, δημιουργώντας μπροστά στα μάτια των παιδιών ζωντανές παραστάσεις.

Ο εκδοτικός οίκος Μέθεξις διοργανώνει στα πλαίσια αυτα διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού για μπαμπάδες και μαμάδες. Το βραβείο για το πρώτο παραμύθι θα είναι η δυνατότητα εικονογράφησης και έκδοσης, ενώ το δεύτερο καλύτερο παραμύθι θα μετατραπεί σε ηλεκτρονικό βιβλίο και θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων.

Παράλληλα, πρόθεση των διοργανωτών είναι να έρθουν κοντά όσοι γονείς το επιθυμούν, για μια παρουσίαση των βραβευμένων ιστοριών, για μια συζήτηση ανταλλαγής σκέψεων, εμπειριών και ενδιαφερόντων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, τα παραμύθια των μπαμπάδων και των μαμάδων θα μπορούν να αποστέλλονται στις εκδόσεις Μέθεξις, μέχρι τις 19 Απριλίου, οπότε τη σκυτάλη θα λάβουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, που θα αξιολογήσει όλες τις υποψηφιότητες.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο γνωστός παραμυθάς συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός, Νίκος Πιλάβιος, ενώ τον πλαισιώνουν η επίκουρη καθηγήτρια μουσειοπαιδαγωγικής, Νίκη Νικονάνου, καθώς και η βραβευμένη σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς συγγραφέας και φιλόλογος, Ελένη Χριστοφοράτου.