Βασισμένο στην ομότιτλη οπερέτα του Κώστα Γιαννίδη, το μουσικοθεατρικό έργο «Το μικρόβιο του έρωτα», συνεχίζει τις παραστάσεις του στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια έως τις 17 Απριλίου σε σκηνοθεσία Λάμπρου Λιάβα και Σοφίας Σπυράτου.

Το έργο παρουσιάστηκε στην Ελλάδα μόλις πέρσι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στον Κώστα Γιαννίδη και στις επιτυχίες του.

Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του Βερολίνου κατά τη δεκαετία του 1920 «προίκισε» τον Κώστα Γιαννίδη με πολύπλευρα μουσικά ακούσματα και πλούσιες εμπειρίες, καθώς έπαιζε μαζί με το Νίκο Σκαλκώτα σε βωβό κινηματογράφο, ραδιόφωνο και καμπαρέ, όπου άρχισε να γίνεται γνωστός με το ψευδώνυμο Κόστα Ντόρρες.

Το 1927 σύνθεσε την οπερέτα «Der Liebesbazillus» (Το μικρόβιο του έρωτα), σε ποιητικό κείμενο της Μαργκαρέτε Μύλλερ-Γκούντλαχ.

Σε μία δραματοποιημένη αφήγηση της ζωής του συνθέτη, παρακολουθούμε την πορεία του από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης στα καμπαρέ του Βερολίνου και στο ανέβασμα της πρώτης αυτής οπερέτας του, με έντονα στοιχεία τζαζ: Ο δόκτωρ Μαϊμπιους παρασκευάζει ένα μικρόβιο που κάνει τα ζευγάρια να ερωτεύονται ολοκληρωτικά κι απόλυτα, με δύναμη και πάθος, δίχως όρους και συμφέροντα…

Έπειτα περνάμε στα μουσικά θέατρα της Αθήνας και στη «χρυσή δεκαετία» του 1930, για να καταλήξουμε στη μεταπολεμική νέα τάξη της αντιπαροχής.

Τρεις γυναίκες ακολουθούν το συνθέτη από την αρχή ως το τέλος του έργου: η Ζωή, η Μνήμη, η Ηδονή.
Αλλάζουν πρόσωπα και ρόλους, μετασχηματίζονται σε ηρωίδες των έργων και των τραγουδιών: η Σοφία Βέμπο και η Δανάη στην «ώρα της ρομάντζας», ο Μαύρος Γάτος και η Μάρλεν Ντήτριχ στο καμπαρέ, η Λουλού και η Τερεζίνα, το Κατινάκι, που τραγουδά σμυρναίικα στις ταβέρνες και ονειρεύεται την όπερα, η Μούσα… Κερνούν αψέντι και γλυκό σταφύλι. Χορεύουν βαλς εζιτασιόν και βαλς μιζέτ, ταγκό, σουίνγκ, τσάρλεστον, σάμπα, ρούμπα, μπολέρο και το μπούστο τους μυρίζει τριαντάφυλλο.

Ο Λάμπρος Λιάβας υπογράφει την ιστορική, μουσική έρευνα, το κείμενο του έργου, καθώς και τη διασκευή κειμένων. Ο Βασίλης Τενίδης ανέλαβε τη μουσική επεξεργασία και την ενορχήστρωση, ενώ ο Γιάννης Ξανθούλης απέδωσε γερμανικούς στίχους και συνεισέφερε επίσης ελληνικούς στίχους.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Γιάννης Μετζικώφ, τις χορογραφίες η Σοφία Σπυράτου, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ και τη μουσική διεύθυνση έχουν αναλάβει οι Χρύσανθος Αλισάφης και Γιώργος Αραβίδης.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Κέντρος, Παύλος Μαρόπουλος, Κώστας Ζαχαράκης, Νίνα Λοτσάρη, Ευδοκία Χαζηιωάννου, Νίκος Στεφάνου, Δημήτρης Σιγαλός, Ιωάννα Φόρτη και Ελένη Δάβου. Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία (υπό την διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου) και οι χορευτές της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.