Ο Tom Sykes γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1985 στην Αγγλία (Χάντερσφηλντ, Δυτικό Γιόρκσαϊρ). Είναι εγγονός του Peter Brooks, ο οποίος είχε συμμετοχή στη κατασκευή των μοτοσυκλετών Kawasaki.

Ο παππούς τον στήριξε από μικρό με συμβουλές και αργότερα οικονομικά, μέχρι να «πατήσει στα πόδια του». Μάλιστα ένα Kawasaki 600 που ανήκε στον Brooks ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα με την οποία έτρεξε ο Tom.

Αγωνίστηκε στο βρετανικό πρωτάθλημα Supersport από το 2003 ως το 2006, τερματίζοντας 8ος, 5ος, 6ος και το 2006 2ος, πίσω από τον Cal Crutchlow.

Το 2007 μεταπήδησε στο βρετανικό πρωτάθλημα Superbike, τρέχοντας με την ομάδα Vent-Axia Honda. Την επόμενη χρονιά συνέχισε στο ίδιο πρωτάθλημα αλλά με τη Rizla Suzuki, κατακτώντας την 4η θέση της Βαθμολογίας, κάνοντας και δύο εντυπωσιακές εμφανίσεις ως wildcard στους βρετανικούς αγώνες του παγκοσμίου Superbike, στο Donington Park και το Brands Hatch.

To 2009 πέρασε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike με τη Yamaha Motor Italia, ενώ το 2010 είχε την πρώτη του επαφή με το (παλιό) ZX-10R για λογαριασμό της Paul Bird Kawasaki.

To 2011 τέλος υπέγραψε με την Kawasaki για να αγωνιστεί με το νέο ZX-10R στο WSBK ως εργοστασιακός αναβάτης.

Η πρώτη αυτή χρονιά ήταν δύσκολη, καθώς έπρεπε να βρεθεί ο σωστός δρόμος για την εξέλιξη του νέου ZX. Ωστόσο παροδικές εκλάμψεις όπως η νίκη του στο βρεγμένο Nurburgring έδειξαν ότι το ζευγάρι Kawasaki – Sykes είχε μεγάλες δυνατότητες.

To 2012 τη λειτουργία της εργοστασιακής ομάδας Kawasaki ανέλαβε η ισπανική Provec Racing, με βάση την Βαρκελώνη. Ο επαγγελματισμός και η εμπειρία έγειραν αμέσως την πλάστιγγα υπέρ του Sykes. Αν και έχασε τον τίτλο από τον Biaggi για μισό βαθμό, στο δεύτερο μισό της σεζόν, οπότε και λύθηκαν τα προβλήματα της υπερβολικής φθοράς των ελαστικών, έγινε φανερό ότι δύσκολα θα έβρισκε αντίπαλο στη συνέχεια.

Ο τίτλος του 2013, ο δεύτερος μόλις για την Kawasaki από το 1993, επιβεβαιώνει το ταλέντο του Tom και τις δυνατότητες της ZX-10R, η οποία βρίσκεται στην 3η μόλις χρονιά της συμμετοχής στο παγκόσμιο. O Sykes πήρε φέτος 9 νίκες, 18 θέσεις στο βάθρο και κατέκτησε 8 Superpole.

Έμπνευση για τον Sykes αποτέλεσαν ο Mick Doohan για το οδηγικό του στυλ και ο Carl Fogarty για την καθολική του κυριαρχία στο πρωτάθλημα, όσο αγωνιζόταν.

Πέρα από τους φετινούς, ο αγώνας που θεωρεί τον καλύτερό του ήταν εκείνος στο Donington Park του 2008, όταν είχε χάσει στο παραπέντε τη νίκη από τον μεγάλο Troy Bayliss, μετά από φοβερή και αμφίρροπη μονομαχία.

 
(Κλικ για μεγέθυνση)