Στην αρχή είναι για γέλια. Διαβάζοντας όμως περισσότερα σχετικά, γίνεται αντιληπτό πού βρίσκεται το πρόβλημα. «Where the beef is», όπως λένε και οι γελαδάρηδες δυτικά του Ατλαντικού.

Η πανίσχυρη βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ πιέζει μέσω των κατάλληλων «καναλιών» την κυβέρνηση της υπερδύναμης να επιβάλλει -μεταξύ άλλων- και στις ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες δασμούς που φτάνουν στο 100% της αξίας τους.

tony_cairolimechanical_bull

Αυτό σημαίνει ότι μία Vespa GTS 300 Super Sport ABS που σήμερα πωλείται αντί 6.899 δολαρίων, θα κοστίζει μετά τους δασμούς 13.798 δολάρια, όταν για παράδειγμα η Yamaha R6 2017 κοστίζει μόλις 12.199 δολάρια!

Επιτυχημένες και σημαντικές για τους Ευρωπαίους μοτοσυκλέτες σαν το KTM RC390 (σήμερα το βρίσκεις ακόμα και με 5.500 δολάρια σε κάποιους εμπόρους) ή την Ducati Scrambler Sixty2 (προτεινόμενη τιμή 7.995 δολάρια) θα δουν τις τιμές τους να εκτοξεύονται απαγορευτικά και φυσικά τις πωλήσεις τους να βυθίζονται ανάλογα.

Η απαίτηση των χασάπηδων έρχεται σαν αντίποινο στην συνεχιζόμενη από δεκαετιών άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει την πώληση αμερικάνικου βόειου κρέατος, επειδή δεν καλύπτει τις εδώ νόρμες ποιότητας.

Στην «διατροφή» των ζώων στις ΗΠΑ προστίθενται κατά κόρον αντιβιοτικά, ορμόνες (οιστρογόνα, τεστοστερόνη, προγεστερόνη, αυξητική ορμόνη και άλλες). Οι ορμόνες αυτές είναι απαγορευμένες στην Ευρώπη σαν επιβλαβείς για την υγεία μας.

Έτσι το αμερικάνικο κρέας δεν έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των  500 εκατομμυρίων καταναλωτών και στα πιθανά κέρδη που θα απέφερε η πρόσβαση αυτή. Τριάντα χρόνια κρατάει η προσπάθεια απόβασης των αμερικάνικων κρεάτων στην Ευρώπη.

asdva_

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει αποφανθεί ότι η απαγόρευση «παραβιάζει τις διεθνείς εμπορικές υποχρεώσεις» της ΕΕ και επιτρέπει στην αμερικάνικη κυβέρνηση να λάβει αντίμετρα, επιβάλλοντας δασμούς σε συγκεκριμένα προϊόντα από την Ευρώπη.

Πράγματι αυτό έχει συμβεί πολλές φορές. Μέχρι τώρα στα «τιμωρημένα» ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονταν κυρίως τρόφιμα. Όμως στην πρόσφατα ανανεωμένη λίστα των προς δασμολόγηση προϊόντων περιλαμβάνονται οι μοτοσυκλέτες 50-500 κυβικών αλλά και… οι κουρευτικές μηχανές!

Γιατί ως 500 κυβικά; Δεν γνωρίζουμε, ίσως έχει να κάνει πως από εκεί και πάνω υπάρχουν μοντέλα της Harley που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από την ΕΕ.

Η πρόταση έρχεται από το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (Office of United States Trade Representative) όπου αναφέρεται: «Μοτοσυκλέτες [περιλαμβανομένων των αυτόματων πενηνταριών] και ποδήλατα φέροντα παλινδρομικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 50 κυβικών αλλά όχι μεγαλύτερη των 250 κυβικών» και «μοτοσυκλέτες [περιλαμβανομένων των αυτόματων πενηνταριών] και ποδήλατα φέροντα παλινδρομικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 250 κυβικών αλλά όχι μεγαλύτερη των 500 κυβικών».

cows

Μια τόσο βαριά δασμολόγηση θα επηρεάσει όμως άμεσα τη λειτουργία και τα κέρδη των αντιπροσώπων και των εμπόρων που διαθέτουν ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες στις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό η πρόταση έχει ήδη καταδικαστεί ρητά από την Αμερικάνικη Ένωση Μοτοσυκλέτας (ΑΜΑ), η οποία μάλιστα ζητά από τους μοτοσυκλετιστές να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους με κάθε τρόπο.

Στη δεκαετία του ’80 ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ρήγκαν είχε επιβάλλει δασμούς 100% στις ιαπωνικές μοτοσυκλέτες, όμως το είχε κάνει για να προστατεύσει την αμερικάνικη βιομηχανία μοτοσυκλετών, δηλαδή τη Harley Davidson. Οι Ιάπωνες ακολουθούσαν πολύ επιθετική πολιτική μοντέλων και τιμών και είχαν πνίξει τον κόσμο με τις μοτοσυκλέτες τους (βλέπε μονομαχία Yamaha – Honda για την παγκόσμια ηγεμονία).

4961887793_e26d1e18d1_b

Τώρα οι δασμοί δεν είναι προστατευτικού χαρακτήρα. Και βασικά είναι κάτι που συμβαίνει διαρκώς, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη διαγκωνίζονται στο παγκόσμιο εμπόριο. Συχνά επιβάλλονται δασμοί σε τυπικά ευρωπαϊκά προϊόντα όπως το ιταλικό λάδι, το γαλλικό τυρί, η ελβετική σοκολάτα κ.λπ. Και ούτε είναι πρωτάκουστο να επιβληθούν «τιμωρητικοί» δασμοί σε άσχετα με την εκάστοτε κόντρα προϊόντα. Απλά τώρα είναι η πρώτη φορά που προτείνεται η δασμολόγηση μοτοσυκλετών στα πλαίσια της διαμάχης για το κρέας.

Στα πλαίσια της νεκρής πλέον συμφωνίας TTIP λέγεται πως θα επιτρεπόταν στο αμερικάνικο κρέας να αποβιβαστεί στην Ευρώπη. Όμως ο Τραμπ εμφανίζεται τόσο αρνητικός σε μια τέτοια συμφωνία, όσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες και πολιτικοί. Χάνοντας λοιπόν την ευκαιρία αυτή οι κρεατέμποροι, ψάχνουν άλλους μοχλούς πίεσης…

Θανάσης Χούντρας

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.