Χωρίς ανταπόκριση από τη Μόσχα βρίσκεται η ΕΡΤ την ίδια ώρα που εκεί χτυπάει η καρδιά των εξελίξεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το θέμα έφτασε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε η αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αναστασία Γκαρά.

Η κ. Γκάρα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, «για το φιάσκο με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα», κάνοντας λόγο για «ενδεχόμενη εξαπάτηση της κοινής γνώμης με ευθύνη της διοίκησης της ΕΡΤ» ενώ επισημαίνει τις παλινωδίες της διοίκησης της ΕΡΤ οι οποίες, όπως αναφέρει, οδήγησαν σε ενημερωτικό μπάχαλο σχετικά με την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία, και θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την παρουσία του ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα.

Επικαλούμενη μάλιστα τις δημόσιες καταγγελίες της ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά και του επί χρόνια ανταποκριτή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στη ρωσική πρωτεύουσα, η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θέτει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Αληθεύει ότι ο δήθεν ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα έκανε ρεπορτάζ από την Αθήνα;
  • Αληθεύει πως καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης του δεν βρέθηκε καθόλου ή ελάχιστο διάστημα στη ρωσική πρωτεύουσα;
  • Αληθεύει πως η ΕΡΤ ΑΕ καταβάλει στον «αόρατο» ανταποκριτή μισθό άνω των 20.000 ευρώ ετησίως, όντας ο ίδιος απών από τον τόπο εργασίας του;
  • Με ποια επαγγελματική σχέση και ιδιότητα ο συγκεκριμένος «ανταποκριτής» εμφανίζεται να παρέχει δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε κυπριακό κανάλι;
  • Έχει λάβει άδεια παράλληλης απασχόλησης από την ΕΡΤ;

Τέλος η κα. Γκαρά υπογραμμίζει πως σε περίπτωση που οι καταγγελίες επαληθευτούν, θα πρέπει να ζητηθούν οι παραιτήσεις της Διοίκησης της ΕΡΤ και του Γενικού διευθυντή Ενημέρωσης, ως ελάχιστη επανόρθωση για το φιάσκο που συντελέστηκε με ευθύνη τους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Με αφορμή άλλο θέμα, η ΠΟΣΠΕΡΤ σε ανακοίνωση της προχώρησε και σε καταγγελία για τον ανταποκριτή της ΕΡΤ ο οποίος βρίσκεται «κάπου στην Κυψέλη» αλλά όχι στη Μόσχα όπου βρίσκεται η καρδιά των εξελίξεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Επίσης, η απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρωσία και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη, αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της αντικειμενικότητας. Αλήθεια, τελικά υπάρχει ανταποκριτής στην Ρωσσία, ή η αντικειμενικότητα ακόμα θυσιάζεται στον βωμό των υπερατλαντικών και ευρωενωσιακών πολιτικών σκοπιμοτήτων;»

Στην συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε πως: «Μετά τις καταγγελίες ότι ανταποκριτής της ΕΡΤ που υποτίθεται ότι ήταν στη Μόσχα, όχι μόνο δεν έχει πατήσει στη Ρωσία αλλά έδινε ρεπορτάζ από την Κυψέλη σε γνώση της διοίκησης, περιμένουμε άμεσα καθαρές απαντήσεις: Ισχύουν οι καταγγελίες; Μήπως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις “φαντασμάτων” ανταποκριτών σε γνώση της διοίκησης της ΕΡΤ;» και τονίζει πως εάν ισχύουν οι καταγγελίες, «το λιγότερο που έχει να κάνει ο κ. Ζούλας είναι να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα εξάλλου είναι θέμα της Δικαιοσύνης».

Από την άλλη, πηγές της ΕΡΤ τόνισαν πως ουδέποτε απέκρυψαν πως ο Αχιλλέας Πατσούκας είναι στην Αθήνα με αναρρωτική άδεια «καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να νοσηλευθεί στον Ευαγγελισμό» και πρόσθεσαν πως: «Ακριβώς μάλιστα επειδή δεν ήταν στη Ρωσία, η ΕΡΤ τον απέσυρε από τον αέρα της ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιον γιατί αναπαράγεται μια άνευ νοήματος καταγγελία, πόσω μάλλον όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος -καίτοι ασθενούσε- ασκούσε με απόλυτη συνέπεια τα καθήκοντά του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στης πηγές της ΕΡΤ αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της, κ. Ζούλα τονίζοντας πως «κοροϊδεύει τους πολίτες μπροστά στα ίδια τους τα μάτια» και σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι: «Αναμένουμε την αυτονόητη παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, αλλά και της δικαιοσύνης. Η παραίτηση όλων των υπευθύνων ξεκινώντας από τον ανεύθυνο πρόεδρο της ΕΡΤ είναι μονόδρομος ως ελάχιστη πράξη αξιοπρέπειας μετά τα χυδαία ψέματα και την παραπληροφόρηση».