«Αναδυόμενος Φοίνικας» λέγεται και είναι ένα ντοκιμαντέρ να σε γεμίσει δύναμη και αισιοδοξία.

Τι είναι οι Παραολυμπιακοί; Και πώς έφτασαν από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου να γίνουν το τρίτο μεγαλύτερο αθλητικό event του κόσμου, πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο κίνημα που απέδειξε περίτρανα πως η δύναμη δεν έχει να κάνει με τη φυσική κατάσταση;

Οι Παραολυμπιακοί δεν είναι μόνο ένα αθλητικός διαγωνισμός. Ήταν και παραμένουν μια σαρωτική δύναμη αλλαγής, μεταμορφώνοντας τον τρόπο που βλέπουμε πράγματα όπως η αναπηρία και η θέληση.

Κι αυτό ακριβώς βλέπεις στον «Αναδυόμενο Φοίνικα», μεγάλα ονόματα του χώρου και συντελεστές να αναλύουν το κίνημα και να περιγράφουν πώς ακριβώς επέδρασε στην αντίληψή μας περί διαφορετικότητας.

Ένας ύμνος είναι στους Παραολυμπιακούς, χωρίς ωστόσο να ηρωοποιεί ή να αγιογραφεί. Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει πραγματικούς ήρωες της καθημερινότητας. Και τους παρουσιάζει όπως είναι, μέσα στο μεγαλείο της ψυχής και της ανυπέρβλητης θέλησής τους.

Ιστορία, έμπνευση και εξαιρετική φωτογραφία χαρακτηρίζουν το ντοκιμαντέρ που παίζεται στο Netflix. Ένα ντοκιμαντέρ που μας λέει πως αυτό που κάνει σπουδαίους τους Παραολυμπιακούς είναι το ίδιο που κάνει σπουδαία και κάθε άλλη αθλητική διοργάνωση: η καρδιά του αθλητή, η ηθική του ακεραιότητα και ο βαθμός της αποφασιστικότητάς του.

Δεν χρειάζεσαι δύο πόδια ή δύο χέρια για να τα πετύχεις αυτά. Μόνο που χωρίς αυτά το πράγμα γίνεται κομματάκι δυσκολότερο. Μια τέτοια ιστορία είναι του πρωταθλητή τοξοβολίας Ματ Στούτζμαν. Γεννήθηκε χωρίς χέρια και έμαθε να χειρίζεται το τόξο με τα πόδια.

Ή της Τατιάνα ΜακΦάντεν, που τρέχει με το αμαξίδιό της ενώ της είχαν πει στο σχολείο ότι ο αθλητισμός είναι απαγορευτικός για κείνη. Και η Έλι Κολ έχει κάτι υπέροχο να μας πει, κολυμπά με ένα πόδι και καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο!

Οι Παραολυμπιακοί έχουν πρόσωπο. Είναι το πρόσωπο των αθλητών που συμμετέχουν, αψηφώντας πιθανότητες και κανονικότητες. Ώρα να τους γνωρίσουμε για να γνωρίσουμε πραγματικά τους Παραολυμπιακούς…