Ο ισχυρός άνδρας του BBC θα αποχωρήσει σε έξι μήνες για να επιτρέψει σε έναν νέο γενικό διευθυντή να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επί ενός νέου μοντέλου χρηματοδότησης του δημόσιου δημοσιογραφικού οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τόνι Χολ θα αποχωρήσει το καλοκαίρι, πριν από την επανεξέταση της ισχύουσας συμφωνίας το 2022 και εν όψει της διαπραγμάτευσης της νέας συμφωνίας πριν από την εκπνοή της ισχύουσας το 2027.

Ο Μπόρις Τζόνσον δημιούργησε αμφιβολίες για το μέλλον του BBC τις πρώτες ημέρες της εκλογής του αμφισβητώντας το μοντέλο της χρηματοδότησής του μέσω τέλους που πληρώνουν τα βρετανικά νοικοκυριά ανεξαρτήτως εάν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του.

Ο Τόνι Χολ, ο οποίος διορίσθηκε γενικός διευθυντής του BBC το 2012, δήλωσε ότι ένα θα πρέπει να είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί και των δύο κύκλων διαπραγμάτευσης.

«Το σωστό είναι το BBC να έχει ένα πρόσωπο που θα ηγηθεί και στις δύο φάσεις», δηλώνει ο 68χρονος Τόνι Χολ σε email που απηύθυνε προς το προσωπικό.

«Καθώς η χώρα μας εισέρχεται στη νέα της φάση, χρειάζεται ένα ισχυρό BBC, ένα BBC που να μπορεί να ηγηθεί της δημιουργικότητας της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να συμβάλει στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Το BBC είναι ένας από τους κύριους βρετανικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, το μεγαλύτερο βρετανικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο, η βρετανική φωνή προς εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χρηματοδοτείται από ένα ετήσιο τέλος ύψους 154,50 λιρών που πληρώνουν τα βρετανικά νοικοκυριά και έχει σημαντική παρουσία στην πολιτιστική ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου, με το τηλεοπτικό, το ραδιοφωνικό δίκτυο και τις ιστοσελίδες στα οποία έχει πρόσβαση το 92% του πληθυσμού.

Ο Τόνι Χολ, ο οποίος προηγουμένως υπήρξε ο γενικός διευθυντής της Βασιλικής Οπερας, είχε ως αποστολή την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τον θεσμό του BBC, που συγκλονίσθηκε από ιστορικό σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Τόνι Χολ συγκρούσθηκε με την βρετανική κυβέρνηση για την χρηματοδότηση του οργανισμού και το BBC αντιμετώπισε κατηγορίες για πολιτική μεροληψία τόσο από την κυβέρνηση των Τόρις όσο και από την αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος.

Στην σημερινή του ανακοίνωση υπερασπίσθηκε το BBC λέγοντας ότι οι αξίες του δεν έχουν υπάρξει ποτέ περισσότερο συναφείς με την κοινωνία στην οποία ζούμε.

«Στην εποχή των fake news, παραμένουμε ο χρυσός κανόνας της αμεροληψίας και της αλήθειας. Αυτό που είναι το BBC, αυτό που υπερασπίζεται, είναι πολύτιμο για την χώρα αυτή. Αν το αγνοήσουμε, βρισκόμαστε σε κίνδυνο».