Δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα του «13 Reasons Why», το οποίο προβάλλεται και στη χώρα μας ως «Δεκατρία γιατί», το Netflix αποφάσισε να αφαιρέσει μια αμφιλεγόμενη σκηνή αυτοκτονίας που ήταν κινηματογραφημένη πολύ παραστατικά.

Το Netflix επιβεβαίωσε τις αναφορές του Hollywood Reporter ότι πράγματι έκοψε τη σκηνή από το φινάλε του πρώτου κύκλου και κατόπιν έβγαλαν δελτία Τύπου τόσο το ίδιο το δίκτυο όσο και η δημιουργική ομάδα της σειράς.

Η συγκεκριμένη σκηνή είχε φέρει στη σειρά τη σήμανση «Προειδοποίηση περιεχομένου» και οι δημιουργοί ισχυρίστηκαν πως την αφαίρεσαν έπειτα από συστάσεις ειδικών. Η πρωταγωνίστρια έκοβε τις φλέβες της μέσα στην μπανιέρα και η κάμερα ήταν λες και δεν χόρταινε να κινηματογραφεί το αίμα και κάθε λεπτομέρεια.

Στο μονταρισμένο τελευταίο επεισόδιο του νέου κύκλου, τίποτα από αυτά δεν υπάρχουν πια. Γιατί είχαν γυρίσει όμως με τέτοια ηδονοβλεπτική λεπτομέρεια τη συγκεκριμένη σκηνή;

Σύμφωνα με τον δημιουργό Μπράιαν Γιόρκι: «η δημιουργική μας πρόθεση στην απεικόνιση της άσχημης και επώδυνης πραγματικότητας της αυτοκτονίας με τόσο παραστατικό τρόπο ήταν για να πούμε την αλήθεια αναφορικά με τον τρόμο που έχει μια τέτοια πράξη, ώστε να διασφαλίσουμε πως κανείς δεν θα ήθελε να τη μιμηθεί.

Μόνο οι φαν της σειράς ξέρουν βέβαια πόσα σχόλια και σάλο είχε προκαλέσει η συγκεκριμένη σκηνή το 2017, όταν πρωτοπαίχτηκε δηλαδή και το Netflix βρέθηκε στη δίνη του κύκλωνα. Πλήθος ψυχολόγων και ενώσεων είχαν μιλήσει κατά και υπήρχαν και έρευνες που τη συνέδεσαν με αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών στην Αμερική!

Με την κίνησή του αυτή, όχι μόνο να αφαιρέσει την επίμαχη σκηνή αλλά και να διασφαλίσει πως δεν θα παιχτεί σε κανένα άλλο δίκτυο ή κοινωνικό μέσο, το Netflix απάντησε αποφασιστικά στην κριτική. Έστω και με κάποια καθυστέρηση…