Σήμερα, στην εποχή του ίντερνετ και της αστραπιαίας μετάδοσης της πληροφορίας, είναι δύσκολο να φανταστείς μια μέρα που να μην υπάρχουν νέα.

Λίγο λιγότερα από 90 χρόνια πρωτύτερα όμως, στις 18 Απριλίου 1930 συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής του ραδιοφώνου του BBC δεν είχε τίποτα να μεταδώσει! «Δεν υπάρχουν ειδήσεις», έγραφε το χαρτί που του παρέδωσαν για το δελτίο των 20:45, αφήνοντας τους ήχους του πιάνου να καλύψουν το 15λεπτο πρόγραμμα.

Όπως θυμάται σήμερα το μεγάλο βρετανικό δίκτυο, το πρόγραμμα συνεχίστηκε μετά κανονικά με την καθιερωμένη όπερα της εβδομάδας (τον «Πάρσιφαλ» του Βάγκνερ).

«Αυτές τις μέρες, το BBC έχει περισσότερο προσωπικό και μεγαλύτερες δυνατότητες απ’ ό,τι είχε το 1930», σχολιάζει το ίδιο το δίκτυο για την έλλειψη ειδήσεων εκείνης της ημέρας, σπεύδοντας πάντως να τονίσει με νόημα πως «έχει όμως και έναν διαφορετικό ορισμό για το τι είναι είδηση».

Αναφέρεται φυσικά στο γεγονός ότι εκείνη την εποχή τα ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων στηρίζονταν στα νέα που μετέφεραν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ακόμα και οι εκφωνητές των ειδήσεων ήταν ανώνυμοι. Φορούσαν πάντως κοστούμια για να εκφωνήσουν το ραδιοφωνικό δελτίο…