Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τον «θάνατο» του Κώστα Γαβρά

Η Ένωση Συντακτών υπενθυμίζει τους κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος


MEDIA
13:52
31/08/2018
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τον «θάνατο» του Κώστα Γαβρά
2
loading

Ανακοίνωση με αφορμή την «είδηση» για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά, εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ. Η Ένωση Συντακτών υπενθυμίζει τους κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και σημειώνει ότι είναι υποχρέωση ο συστηματικός έλεγχος των πηγών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ με τίτλο: «Η ΕΣΗΕΑ για τις ψευδείς και κατασκευασμένες ειδήσεις»

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την «είδηση» για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά, δηλώνει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει, όπως αναφέρουν οι Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος στο Άρθρο 1, εδάφιο ε’: «Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει» και στο ίδιο άρθρο, στο εδάφιο στ’: «Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς».

Στην εποχή του Διαδικτύου, των κοινωνικών δικτύων αλλά και των κατασκευασμένων ψευδών ειδήσεων, οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγαλύτερες. Οφείλουμε όλοι μας να μην μας απασχολεί αποκλειστικά και μόνο η ταχύτητα της μετάδοσης της είδησης αλλά ο συστηματικός έλεγχος των δημοσιογραφικών πηγών. Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι την χθεσινή "είδηση" αναπαρήγαγαν, εκτός από ελληνικά, και μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού αλλά και καθόλα αξιόπιστοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο».

  • Το newsbeast.gr ήταν από τα ελάχιστα ελληνικά μέσα που δεν μετέδωσε την «είδηση»
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ΣΥΡΙΖΑ ΚΛΑΔΕΜΑ

    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕΣ!!!!!!!!!!!!

  2. avatar ΠΡΟΣΠΑΘΩ

    Ίσως να είστε τόσο καλοί...., ίσως να έτυχε να μην την μεταδώσετε όταν το Associated και ο ψεύτικος λογαριασμός της υπουργού το ανέφερε, ίσως και να το σβήσατε άμεσα... Όταν δεν μπορούμε να το αποδείξουμε ας μην μιλάμε στον αέρα. Είστε και θα είστε ένα από τα καλύτερα site και ας ακούγομαι επιθετική. Ευχαριστώ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει