Ο αρμόδιος επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών, Τζον Νταλί, κήρυξε σήμερα από τις Βρυξέλλες την έναρξη διαγωνισμού για την απονομή βραβείου δημοσιογραφίας σχετικά με θέματα υγείας.

Στο διαγωνισμό αυτό, ο οποίος πραγματοποιείται για τέταρτο συνεχόμενο έτος, οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν τα άρθρα τους με αντικείμενο:

-Ένα ή περισσότερα από τα θέματα της εκστρατείας «Η Ευρώπη για τους ασθενείς» (με έμφαση στα φαρμακευτικά προϊόντα, τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, τους εργαζόμενους στην Υγεία, την ασφάλεια των ασθενών, τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση, τον καρκίνο, τον εμβολιασμό, τη συνετή χρήση αντιβιοτικών, τη ψυχική υγεία, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες).

-Την ενεργό και υγιή γήρανση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους «ενεργού γήρανσης και αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών 2012».

-Ειδικό βραβείο: Απεξάρτηση από το κάπνισμα.

Ο επίτροπος Νταλί εξήγγειλε την έναρξη του διαγωνισμού ενώπιον 600 και πλέον κοινοτικών υπευθύνων , επαγγελματιών του τομέα της υγείας και δημοσιογράφων σε συνέδριο για τα αποτελέσματα και τις μελλοντικές προοπτικές του προγράμματος της ΕΕ για την Υγεία.

Χάρη στα προγράμματα της ΕΕ για την υγεία έχουν ενισχυθεί και ολοκληρωθεί επιτυχώς πολλές δράσεις και σχέδια που είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν την καινοτομία, την καλύτερη και ασφαλέστερη παροχή υγειονομικής περίθαλψης, την προαγωγή της υγείας και την προστασία από νόσους και διασυνοριακές απειλές για την υγεία.

Από το 2008, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία» χρηματοδοτήθηκαν σχέδια αξίας 237 εκατ. ευρώ σε τομείς όπως η υγεία των νέων, οι υγιεινοί τρόποι ζωής, ο καρκίνος, τα σπάνια νοσήματα, η πληροφόρηση για την υγεία και οι ανισότητες στον τομέα της υγείας.

Το πρόγραμμα έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη σε πάρα πολλά άτομα και κοινότητες σε όλη την ΕΕ.

Τα βραβεία που απονέμονται είναι 6.000 ευρώ για το πρώτο βραβείο, 2.500 ευρώ για το δεύτερο και 1.500 ευρώ για το τρίτο βραβείο. Στον νικητή του φετινού ειδικού βραβείου θα δοθούν 3.000 ευρώ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι υπήκοοι ή μόνιμοι κάτοικοι ενός από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν με 2 άρθρα κατ’ ανώτατο όριο και γίνονται δεκτά και συλλογικά άρθρα υπό την προϋπόθεση ότι η ομάδα των συντακτών δεν υπερβαίνει τους πέντε.

Όλα τα άρθρα πρέπει να είναι γραμμένα σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και να έχουν αρχικά δημοσιευτεί είτε σε έντυπο είτε σε ηλεκτρονικό δημοσιογραφικό μέσο. Κάθε άρθρο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000 χαρακτήρες (μαζί με τα κενά διαστήματα).