Ψηφιακό αφιέρωμα στην Ορχήστρα των Χρωμάτων κάνει η ΕΡΤ με αφορμή την αυριανή συμπλήρωση 20 χρόνων από την παρθενική της εμφάνιση.

Το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» της Δώρας Μασκλαβάνου, με τίτλο «Ορχήστρα των Χρωμάτων, 20 χρόνια» θα παρουσιαστεί μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr.

Η πρώτη εμφάνιση της Ορχήστρας έγινε στο «Παλλάς», υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι. Το πρόγραμμα περιελάμβανε έργα Vivaldi, Bach, Mozart και Brahms, με σολίστ τη Ντόρα Μπακοπούλου.

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιεί ένα ταξίδι στην ιστορία της δημιουργίας του μουσικού αυτού συνόλου. Συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι, όπως ο Γιώργος Κουρουπός και ο Νίκος Κυπουργός, επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα της ορχήστρας ως ομάδας μουσικών που θα προσέφερε μια ιδιαίτερη οπτική στην κλασική και γενικότερα τη συμφωνική μουσική στην Ελλάδα.

Μουσικοί της ορχήστρας, όπως ο Σωκράτης Ανθής και ο Γιώργος Κινδύνης επισημαίνουν τις διαφορές που χαρακτήριζαν την ορχήστρα και τον επίμονο αγώνα του Μάνου Χατζιδάκι για να εδραιωθούν και να στηριχθούν οι επιλογές του.

Η σολίστ Ντόρα Μπακοπούλου θυμάται την πρώτη παράσταση της Ορχήστρας των Χρωμάτων και την προσωπική και καλλιτεχνική σχέση της με τον Χατζιδάκι. Αντίστοιχα, ο Μίλτος Λογιάδης αναφέρεται στην δική του εμπειρία ως αρχιμουσικός της ορχήστρας και εξηγεί τον υψηλό βαθμό ταύτισης που νιώθει με το όραμα του Χατζιδακι.

Η οργανώτρια συναυλιών Μαρία Ματε περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο Μάνος Χατζιδάκις φρόντιζε για την οικονομική επιβίωση της ορχήστρας.

Οι συνεργάτες και μουσικοί της ορχήστρας περιγράφουν το εύρος των προσπαθειών του να παρουσιάσει στο κοινό έργα κλασικά, μουσικές παραστάσεις και κονσέρτα σε συνεργασία με φίλους του μουσικούς όπως οι Άστορ Πιατζόλα και Γκιόργκι Σαντόρ και άλλους μεγάλους σολίστ και ερμηνευτές όπως η Ντόρα Μπακοπούλου, η Κική Μορφονιού και η Μαρίνα Κρίλοβιτς.

Το τελευταίο μέρος του επεισοδίου επικεντρώνεται στις δραστηριότητες της ορχήστρας μετά το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, την προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανό το όραμά του, να προβληθεί το έργο του, η ανάδειξη νέων ταλαντούχων συνθετών και η παρουσίαση μουσικών έργων που συνδέουν τη μουσική με τις υπόλοιπες τέχνες.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από πρόβες και παραστάσεις της ορχήστρας με διευθυντή τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίλτο Λογιάδη. Επίσης προβάλλονται αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Χατζιδάκι στον Αλέξη Κωστάλα, στον Κώστα Κωβαίο και στον Γιάννη Έξαρχο, στις οποίες μιλάει για τη σχέση του θεατή με τη μουσική και τα όρια της εμπορευματοποίησης, τα επιτεύγματα της Ορχήστρας και την προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το κοινό για σημαντικά κοινωνικά θέματα.