Το αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 ετών από τη Διάσκεψη της Λουκέρνης στις 29 Σεπτεμβρίου 1908 ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr , το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Άγουρα στάχυα», παραγωγής 1997, με τίτλο «Τα βλέμματα των φαναριών».

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1908 πραγματοποιήθηκε στη Λουκέρνη της Ελβετίας διεθνής διάσκεψη με θέμα την προστασία των εργαζομένων.

Η διάσκεψη απαγόρευσε την απασχόληση παιδιών κάτω των 14 ετών σε νυχτερινή εργασία στα εργοστάσια. Σήμερα υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ απασχολούνται στα εργοστάσια περισσότερα από 1,75 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο επικεντρώνεται στα παιδιά διαφόρων εθνοτήτων που αναγκάζονται να εργαστούν στα φανάρια των δρόμων, πολλές φορές ως θύματα εκμετάλλευσης.

Παρουσιάζει την καθημερινότητά τους από τη δική τους οπτική, καθώς τα παιδιά περιγράφουν με δικά τους λόγια την πραγματικότητά τους, τον τρόπο υποδοχής τους στο νέο περιβάλλον, τα προβλήματα, τους φόβους και τα όνειρά τους, μεταφέροντας το δικό τους μήνυμα για μια διαφορετική στάση ζωής.