Ο Βαλάντης κάνει την έκπληξη. Προαναγγέλλει σήμερα την πιθανή κάθοδό του στις προσεχείς εθνικές εκλογές αφού οι επαφές και οι συνομιλίες του με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο βρίσκονται σε τελικό στάδιο! Αφήνει δε ανοιχτό, μέσω της συνέντευξής του στη Ροδιακή το ενδεχόμενο ο πολιτικός χώρος αυτός να είναι η Νέα Δημοκρατία με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς.

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις και τις επισκέψεις του στη Ρόδο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, και είναι γεγονός πως όπου κι αν εμφανίζεται ο κόσμος τον ακολουθεί και τον στηρίζει.

Ο κατά κόσμον Χρυσοβαλάντης Αυγενικός, που ομολογεί ότι σκέφτεται σοβαρά τη μόνιμη εγκατάστασή του στη Ρόδο, διάγει αυτή την περίοδο μια από τις πιο καλές προσωπικές στιγμές του αφού εδώ και λίγες εβδομάδες γεννήθηκε το τρίτο του παιδί.

Παρασκευή βράδυ, λίγο πριν φύγει εμφανιστεί στη σκηνή του μαγαζιού που γεμίζει ασφυκτικά Παρασκευές και Σάββατα, απάντησε στις ερωτήσεις μου.

Θα ασχοληθείτε με την πολιτική;
Είμαι ένας άνθρωπος που προβληματίζεται με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου, κι ακόμα περισσότερο στον τόπο μου τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Όλα αυτά τα χρόνια οι λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν, η εξυπηρέτηση συμφερόντων, η έλλειψη οραμάτων και στόχου, η ματαιοδοξία των πολιτικών να αποκτήσουν την πολυπόθητη εξουσία και να εδραιωθούν στην πολιτική σκηνή, οδήγησαν τον τόπο μας σε πολύ παραδοσιακές και παροδικές λύσεις των προβλημάτων που μας μαστίζουν και ως μόνο αποτέλεσμα είχαν την πλήρη αποτυχία. Γι’ αυτούς όλους τους λόγους οδηγούμαι σ’ αυτή την απόφαση, στο να πολιτευτώ.

Γιατί θέλετε να το κάνετε, τι σας οδηγεί σ΄ αυτή την απόφαση;
Η απόφασή μου δεν πηγάζει από ενδεχόμενη εκπλήρωση μιας προσωπικής μου ματαιοδοξίας, ούτε και από επιθυμία να εξυπηρετήσω συμφέροντα συγκεκριμένα. Ο μόνος λόγος είναι η βαθιά μου θλίψη για την εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ο τόπος μου και η ενδόμυχη, ειλικρινής και ανιδιοτελής επιθυμία μου για τη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για το μέλλον της Ρόδου και της Δωδεκανήσου.

Θα είστε υποψήφιος επομένως στις προσεχείς εθνικές εκλογές;
Είμαι σε συζητήσεις, θα ασχοληθώ και θα ενώσω τη δύναμή μου με ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα μ΄ εμένα.

Στη Δωδεκάνησο πάντα;
Ναι, είναι ο τόπος μου, ο τόπος που έχω τις παιδικές μου αναμνήσεις, τις εφηβικές και είναι ένας τόπος ο οποίος περιμένω να εξελιχθεί στα τόσα χρόνια θετικότερα, κι επειδή αυτό δεν συμβαίνει με θλίβει. Οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναβρεθούμε και να πούμε όλες τις λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να ξεκαθαρίσω είναι ότι η κάθοδός μου στις εκλογές δεν θα είναι σε καμία περίπτωση με κάποιο ακραίο πολιτικό κόμμα.

Θα είναι με τη Νέα Δημοκρατία;
Σας υπόσχομαι ότι γρήγορα θα μιλήσουμε για όλα.

Δεν είναι τόσο ρομαντικά τα πράγματα στην πολιτική, είστε προετοιμασμένος;
Με όπλα μου την ειλικρίνεια, την εργατικότητά μου και το ότι είμαι ένας πολύ δίκαιος άνθρωπος θα φροντίσω να μείνω άμεμπτος με οποιοδήποτε τίμημα μπορεί να προκαλούν αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα μου.

Είστε Ροδίτης έτσι δεν είναι;
Ο πατέρας μου είναι Ροδίτης, η μητέρα μου από την Κάλυμνο, οι γονείς μου ζουν στη Ρόδο, τα δύο αδέλφια μου επίσης. Είμαι από τη Δαματριά και δεν σου κρύβω ότι έχω στο μυαλό μου να εγκατασταθώ μόνιμα στη Ρόδο.

Η Αθήνα δεν είναι πια τόσο φιλική για τους καλλιτέχνες, η νύχτα δεν είναι πια τόσο ζωντανή;
Αυτό που με φέρνει στη Ρόδο δεν είναι το πρόβλημα της εργασίας ούτε και της νύχτας υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτό. Το πρόβλημα της Αθήνας εντοπίζεται στην έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, δεν υπάρχει επαφή. Είναι μια μεγάλη πόλη κι ο καθένας έχει κλειστεί στα δικά του προβλήματα. Δεν το κατηγορώ, αλλά εγώ θέλω να δώσω στα δικά μου παιδιά μια ποιότητα ζωής διαφορετική και καλύτερη απ’ αυτήν της Αθήνας. Αυτό που θέλω είναι να είμαι κοντά στον κόσμο της Ρόδου και στα προβλήματά του και να συμβάλω όσο μπορώ στην επίλυσή τους.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεστε σταθερά στη Ρόδο και σ΄ όποιο μαγαζί εμφανίζεστε φέρνετε πολύ κόσμο!
Επειδή έφυγα στα 18 μου χρόνια δεν έζησα το νησί μου έτσι όπως θα ήθελα. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια που έρχομαι και μένω στη Ρόδο μεγάλα χρονικά διαστήματα ζωντανεύουν οι μνήμες μου, με συγκινεί η επαφή μου με τον κόσμο και για να το πω απλά βγαίνω μόνος μου στο δρόμο να πάω για καφέ και δεν παίρνω τηλέφωνο για να κλείσω μια παρέα, βρίσκω τις παρέες μου. Αυτή την αγάπη που τόσα χρόνια ο κόσμος της Ρόδου και της Δωδεκανήσου μου έδειξε, στηρίζοντάς με στη Ρόδο και όπου αλλού εμφανίζομαι, θέλω να την ανταποδώσω. Όταν μου λένε «είμαστε περήφανοι που είσαι Ροδίτης…», εγώ γι’ αυτό αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και θέλω να ανταποδώσω.

Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι είστε πρώτα μουσικός, και πως τα περισσότερα τραγούδια σας τα γράψατε με το λαούτο!
Με το λαούτο, το ακορντεόν, το πιάνο μου. Ξεκίνησα στα 5 μου χρόνια με τον δάσκαλό μου τον Κώστα Αϊβάζη, στα 6,5 ξεκίνησα λαούτο στην παραδοσιακή χορωδία του δήμου Ρόδου. Αργότερα ξεκίνησα πιάνο.

Πού ζήσατε ως παιδί, πού μένατε;
Έμενα στο Ζέφυρος, δίπλα στο Τεχνικό Λύκειο, αργότερα μετακομίσαμε στην Ανάληψη και τώρα πια οι γονείς μου ζουν στη Δαματριά.

Το πρώτο σας τραγούδι πότε το γράψατε;
Το έγραψα στα 5,5 χρόνια μου και βέβαια δεν …κυκλοφόρησε ποτέ γιατί δεν το έγραψα πουθενά, δεν υπήρχε τεχνολογία τότε. Πήγα στο 5ο Γυμνάσιο πίσω από τη Μητρόπολη και Λύκειο στο Τεχνικό. Πέρασα στη σχολή Αισθητικής Αθήνας όπου σπούδασα δύο χρόνια, αλλά με κέρδισε το τραγούδι και παράτησα τις σπουδές μου.

Τι σας είπαν οι γονείς σας όταν έμαθαν ότι θα είστε στη νύχτα;
«Να προσέχεις», αυτό μόνο, μου είχαν εμπιστοσύνη.

Κι όταν μετά γίνατε τόσο γνωστός και κάνατε επιτυχίες;
Πάλι οι γονείς μου κράτησαν χαμηλούς τόνους, παρά τη χαρά που αισθάνονταν.

Η νύχτα είναι σκληρή ή η μέρα;
«Ό,τι ψάχνεις βρίσκεις…»… Αυτή τη φράση μας είπε ως απάντηση ένας μοναχός στο Άγιο Όρος όταν η παρέα μου τον ρώτησε αν κάποια άσχημα πράγματα ακούγονται για εκεί τελικά συμβαίνουν κιόλας. Είπε «Ό,τι ψάχνεις βρίσκεις…»! Αν χτυπάς λάθος πόρτα σου ανοίγει λάθος άνθρωπος. Έτσι είναι και στη νύχτα έτσι είναι και στη μέρα. Δεν είναι η νύχτα πιο βρώμικη από τη μέρα.

Θέλω τις απαντήσεις σας με βάση τους τίτλους πολύ γνωστών δικών σας τραγουδιών. Ακροβατώ! Ο Βαλάντης ακροβατεί;
Ακροβατώ συνέχεια. Παρότι δεν είμαι των άκρων, αλλά δεν μ΄ αρέσει η στασιμότητα και πάντα επιλέγω το δύσκολο δρόμο ξέροντας τον εύκολο ποιος είναι.

Ομολογώ!
Ο Βαλάντης μπορεί να ομολογεί το λάθος του, να λέει τη συγνώμη του, ομολογώ ότι φταίω κι εγώ, ομολογώ τα λάθη των άλλων όπως και τα δικά μου, δεν χαϊδεύω αυτιά και κάποιες φορές παρεξηγούμαι γι αυτό.

Γιατί χωρίς εσένα δεν μπορώ…! Χωρίς ποιόν δεν μπορείτε;
Χωρίς τον άνθρωπο που ερωτεύομαι. Δίνομαι, είμαι εκρηκτικός, ο έρωτας είναι ασθένεια κι η ασθένεια αυτή περνάει μόνη της, είναι αυτοάνοση. Σ΄ άλλους κρατάει λίγο σε άλλους πολύ. Άκουσα την Κική Δημουλά να λέει σε συνέντευξή της ότι ο έρωτας με συνεχή επαφή των δύο κρατάει μόνο 3 μήνες. Αυτή η λαχτάρα, αυτό το «χτυπάει η καρδιά μου», κρατάει μόνο τόσο. Για τον κάθε άνθρωπο όμως ο έρωτας είναι κάτι εντελώς προσωπικό.

Για τις γυναίκες τι θα λέγατε;
Η γυναίκα δημιουργήθηκε για να δίνει δύναμη, είναι σκέτη δύναμη, πυρ, γυνή και θάλασσα… Είναι δυνάμεις αυτές που δεν κάνουνε μόνο κακό όπως αναφέρουν τα ρητά. Η θάλασσα δεν αγριεύει μόνο είναι και ήρεμη και ταξιδιάρα, η φωτιά δεν καίει μόνο ζεσταίνει κιόλας, η γυναίκα σε εκτοξεύει στο ανώτερο επίπεδο, μα αν θέλει μπορεί και να σε ισοπεδώσει.

Πώς είναι η ζωή σας αυτή την εποχή, σε ποια φάση βρίσκεστε;
Βρίσκομαι σε μια χαρούμενη κι ευτυχισμένη περίοδο, αφού μόλις εδώ και 50 μέρες υποδέχτηκα το νέο μέλος της οικογένειάς μου, τη μικρή Ειρήνη. Αυτή τη χαρά δεν μπορεί να την αντικαταστήσει καμία άλλη, κι ευχαριστώ το Θεό που την έχω ζήσει κι άλλες δύο φορές, με τα άλλα δύο μου παιδιά τον Χάρη και την Ιωάννα.

Πιστεύετε στο Θεό;
Πιστεύω στο Θεό και τον λατρεύω με το δικό μου τρόπο. Του δείχνω την αγάπη μου και την ευγνωμοσύνη μου με το δικό μου τρόπο, κι υπηρετώ αυτά τα οποία έχει διδάξει ο Χριστός: την αγάπη, την αρετή, την ευγνωμοσύνη.