Προσγειωμένος, αλλά ταυτόχρονα ονειροπόλος, ασκεί το επάγγελμα του ηθοποιού στην Ελλάδα της κρίσης, χωρίς να εξαιρεί από το «πακέτο» του τις φωτογραφήσεις και ό,τι απαιτεί το εγχώριο star system. Και μπορεί να μην αποδέχεται τον ρόλο του sex symbol, ωστόσο σε συνέντευξη του στο TV Έθνος, ο Αποστόλης Τότσικας δηλώνει  συμφιλιωμένος με το σεξαπίλ του. Ίσως σε αυτό να έχει βοηθήσει και η σύντροφός του, Ρένα Ρέβη, ο «φύλακάς άγγελος» του που βαδίζει μαζί του και του δίνει μαθήματα ζωής.

Αισθάνεσαι τυχερός που έχεις δουλειά;

Το τυχερός σε αυτήν τη σεζόν που διανύουμε έχει μια διττότητα, γιατί μπορεί να δουλεύεις και… να μην πληρώνεσαι! Δεν μιλάω για μένα γιατί προς το παρόν πληρώνομαι. Ομως, είναι κάτι που δυστυχώς συμβαίνει φέτος. Δεν πιστεύω, πάντως, στην τύχη. Θεωρώ ότι έχει να κάνει και με τις επιλογές που έχει κάνει ο καθένας τα προηγούμενα χρόνια, το πόσο σε θέλουν και το πόσο αρέσεις σε κάθε εποχή. Ο,τι και να λέμε, δυστυχώς οι δουλειές για τους ηθοποιούς έχουν μειωθεί γιατί δεν υπάρχουν λεφτά.

Σε έχουμε συνηθίσει σε ρόλους δραματικούς. Σε φόβισε αρχικά ένας κωμικός ρόλος, όπως αυτός του Δημήτρη στο «Πίσω στο σπίτι»;

Οχι, καθόλου. Μου άρεσε από τη αρχή και το σενάριο και οι συντελεστές και είπα αμέσως «εδώ είμαστε». Δεν με φόβισε η κωμωδία, μου αρέσει, άλλωστε, πολύ ως είδος. Οπότε είπα, ας ξεκινήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Στη συνέχεια πήγε πολύ καλά το πράγμα και με το που βρέθηκα και με τους τηλεοπτικούς γονείς μου, Θοδωρή Αθερίδη και Μαρία Καβογιάννη, δέσαμε αμέσως γιατί κι αυτοί είναι δύο μικρά παιδιά.

Θα επέστρεφες ποτέ «Πίσω στο σπίτι» εξαιτίας της κρίσης;

Αν και υπάρχει μεγάλη αλήθεια στο «Πίσω στο σπίτι» και το σενάριο της Ρένας Ρίγγα, το οποία βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα καθημερινά με όλο και περισσότερους νέους να επιστρέφουν στο πατρικό τους, προσωπικά δεν θα το έκανα.

Δεν θα γύριζα ποτέ στο σπίτι των γονιών μου. Έχω ζήσει χρόνια μόνος μου κι έχω ανεξαρτητοποιηθεί από πολύ νωρίς. Το μόνο που θα σκεφτόμουν θα ήταν… το καλό φαΐ της μαμάς. Γιατί κι εγώ έχω μεγαλώσει σε μια κλασική ελληνική οικογένεια. Είχα όμως ανάγκη να φύγω νωρίς γιατί το απαιτεί και το επάγγελμα που κάνω. Θεωρώ ότι ένας ηθοποιός πρέπει να «ψηθεί» σε κάποια πράγματα. Το να έχεις πάντα πίσω τους γονείς σου και το σπιτάκι σου δεν σε βοηθά να ενταχθείς. Πρέπει ως ηθοποιός να αποκτήσεις και την αισθητική του δρόμου.

Τελικά αυτό που σε κάνει καλό ηθοποιό είναι αυτό που κουβαλάς μέσα σου και που χτίζεται σταδιακά;

Ναι, σίγουρα έχει να κάνει με την παιδεία που αποκτάς και τις εμπειρίες που έχεις, και με αυτό που είσαι και με αυτό που σταδιακά γίνεσαι. Εχει όμως να κάνει και με την έρευνα που κάνεις κάθε φορά και το πόσο δουλεύεις ένα ρόλο. Είναι φοβερό γιατί μαθαίνεις πράγματα που δεν θα έμπαινες ποτέ στη διαδικασία να καθίσεις να μάθεις. Δεν έχω παίξει, ας πούμε, έναν γιατρό, αλλά θα ήθελα πολύ μόνο και μόνο για την έρευνα που θα έκανα. Κάθε ρόλος είναι και μια εμπειρία. Νομίζω ότι κάνω όλα τα επαγγέλματα σε ένα!

Η σειρά θα πάει και του χρόνου. Ωστόσο, πολλοί ηθοποιοί φέτος βρίσκονται στο ράφι. Εσύ οικονομικά έχεις τη δυνατότητα να μείνεις χωρίς δουλειά για μια σεζόν;

Έχω μείνει πάρα πολλές σεζόν χωρίς δουλειά και για ό,τι δουλειές έχω κάνει περίμενα τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια.

Είμαι άνθρωπος της υπομονής και πολύ φειδωλός σε σχέση με τα έξοδα. Ζω και με λίγα. Δεν με ενδιαφέρουν οι υπερβολές. Δεν θα πάω, ας πούμε, να ψωνίσω εύκολα. Βαριέμαι. Αν δεν έχω παρέα, δεν πάω με τίποτα για ψώνια! Πρώτη φορά πήγα να ψωνίσω ρούχα μόνος μου φέτος!

Αυτήν τη στιγμή γυρίζεται ένα σίριαλ όπου συμμετέχουν και Ελληνες ηθοποιοί. Τι θα έλεγες σε μια πρόταση για τούρκικη σαπουνόπερα;

Δεν θα έλεγα όχι, επειδή θα με ενδιέφερε κυρίως να συνεργαστώ με ξένους ηθοποιούς. Θα μου άρεσε πολύ το ενδεχόμενο να δουλέψω με Τούρκους συναδέλφους μου.

Στη σειρά, η σχέση σου με τις γυναίκες δεν είναι και η πιο νορμάλ…

Ο Δημήτρης είναι ένας άνθρωπος που είναι στον κόσμο του. Δεν θέλω να αποκαλύψω τη συνέχεια γιατί υπάρχουν ανατροπές. Πάντως, δεν έχω καμία σχέση με τον Δημήτρη σε τέτοια θέματα.

Εχεις επίσημο fan club στο facebook και θεωρείσαι ένας από τους πιο σέξι ηθοποιούς της γενιάς σου. Είχε σημασία και ο ρόλος του Αρη στο «Μαζί σου», με τον οποίον έγινες γνωστός, που είχε εν μέρει και έναν αισθησιακό χαρακτήρα; Σε ενοχλεί αυτή η ταμπέλα του sex symbol;

Αν μαζί με αυτή την ταμπέλα είχα και κάποιες οικονομικές απολαβές δεν θα με πείραζε καθόλου! Είναι ένας «ρόλος» που έχει δημιουργηθεί για να βγάζουν κάποιοι λεφτά. Στο εξωτερικό, υπάρχει αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση που αποφέρει χρήματα. Ομως, στην Ελλάδα τι να το κάνεις; Δεν έχει κανένα νόημα. Εμένα η δουλειά μου δεν είναι να εμφανίζομαι ως sex symbol, αλλά να παίζω πολύ καλά κάθε φορά τον ρόλο μου.

Ωστόσο, στις φωτογραφήσεις προβάλλεις και αυτό το στοιχείο…

Δεν μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό γιατί αυτός είμαι. Δεν μπορώ να αλλάξω. Στα περιοδικά αυτό πρέπει να προβάλλεις, είναι το συγκεκριμένο life style. Αυτό είναι το παιχνίδι και πρέπει να το παίξεις. Δεν με χαλάει ως προς τη φωτογράφηση αυτό το πράγμα, αλίμονο. Εχει να κάνει και κάθε φορά με το concept. Αν το concept με θέλει σέξι, θα το υπηρετήσω, γιατί οι φωτογραφήσεις είναι μέρος της δουλειάς μου και δεν τις ξεχωρίζω από τη στιγμή που έχω διαλέξει αυτό το πακέτο.