Ένα εκατομμύριο άτομα από όλη την Ευρώπη αναμένεται να παρελάσουν στη σημερινή «ευρωπαϊκή κινητοποίηση της ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας» που λαμβάνει χώρα στη Ρώμη.

Το στίγμα της στο Europride θα δώσει με την εκκεντρική παρουσία της η Lady Gaga που θα τραγουδήσει το γνωστό κομμάτι της «Born this way», θα απευθυνθεί με σύντομη παρέμβαση στο συγκεντρωμένο πλήθος και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αμερική.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιταλικός τύπος, στις αρχικές προθέσεις της ποπ -σταρ, ήταν να ασκήσει ανοιχτή κριτική στις θέσεις του Βατικανού και του ίδιου του Πάπα Βενέδικτου, αλλά οι οργανωτές του Europride, προσπάθησαν να την πείσουν να αναφερθεί, κυρίως, στην στάση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υπενθυμίζεται ότι ο «Καβαλιέρε», έχει τονίσει επανειλημμένα ότι «είναι καλύτερα να μιλάς για όμορφες γυναίκες, παρά να είσαι γκέι» και ότι «δεν πρόκειται ποτέ , όσο κυβερνά ο ίδιος, να τύχουν ισότιμης, νομικής αναγνώρισης οι σχέσεις ατόμων που ανήκουν στο ίδιο φύλο».

Στο σημερινό Europride πρόκειται να πάρουν μέρος πάνω από σαράντα άρματα, με πολύχρωμες στολές και μεταμφιέσεις αλλά και με εκπροσώπηση γνωστών εθελοντικών οργανώσεων, όπως την Διεθνούς Αμνηστίας. Η αστυνομία και οι καραμπινιέροι θα είναι σε παρόντες «διακριτικά αλλά ουσιαστικά», για να αποφευχθούν επεισόδια με ομάδες εξτρεμιστών καθολικών και της άκρας δεξιάς.

Η οργάνωση Militsia Christi (Στρατός του Κυρίου) ανακοίνωσε ήδη ότι θα προχωρήσει σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή «Πόρτα σαν Τζοβάννι».