Οι Γάλλοι είναι γνωστοί για το εκλεκτό κρασί τους — αλλά αυτό το εστιατόριο κάνει αίσθηση με ένα νέο είδος μενού.

Το εστιατόριο La Popote, καταχωρημένο στον Οδηγό Michelin στη βόρεια Αγγλία, διαθέτει εκτενές μενού με σχεδόν 140 ποικιλίες κρασιού.

Τώρα, το εστιατόριο γαλλικού στιλ κάνει ένα τολμηρό βήμα για όσους δεν πίνουν αλκοόλ — ή απλώς θέλουν να παραμείνουν ενυδατωμένοι με στυλ — προσφέροντας ολόκληρο μενού με εμφιαλωμένο νερό.

Από την Παρασκευή, οι πελάτες του La Popote θα έχουν επιλογή από τρία είδη απλού νερού και τέσσερις επιλογές ανθρακούχου νερού, καθώς και δωρεάν νερό βρύσης.

Η ιδέα για το μενού νερού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους συνιδρυτές, τον σεφ Joseph Rawlins και τη Gaëlle Radigon, πριν από τρία χρόνια από τον Doran Binder, έναν sommelier νερού πιστοποιημένο από την Fine Water Academy, ο οποίος ήδη προμήθευε το εστιατόριο με το «house» νερό του μέσω της μάρκας Crag Spring Water.

«Γέλασα αρχικά», είπε ο Rawlins στο CNN. «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μια γελοία ιδέα».

Τελικά, ο Binder τους προσκάλεσε σε γευσιγνωσία στο «water bar» του και τους έπεισε για την ιδέα.

Δοκίμασαν πέντε ή έξι διαφορετικά είδη νερού και στη συνέχεια έκαναν μια δεύτερη γευσιγνωσία σε συνδυασμό με συγκεκριμένα φαγητά όπως τυρί Manchego, τυρί Comté, σοκολάτα, ζαμπόν Parma και ελιές — και «όπως με το κρασί, η γεύση άλλαζε».

«Ήταν συγκλονιστικό», είπε ο Rawlins, προσθέτοντας ότι έμαθε πως «το νερό δεν είναι απλώς νερό».

Ο Binder ανέφερε ότι το La Popote είναι το πρώτο εστιατόριο στη Βρετανία που προσφέρει μενού νερού στους πελάτες του και ένα από τα λίγα στον κόσμο.

Ο sommelier νερού επιμελήθηκε το μενού του εστιατορίου με επιλογές από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

«Η μέτρηση των μεταλλικών στοιχείων στο νερό καθορίζει τη γεύση και το άρωμα», εξήγησε ο Binder στο CNN, αναφερόμενος στη μέτρηση που ονομάζεται Total Dissolved Solids ή TDS.

«Το αποσταγμένο νερό έχει μηδενικό TDS. Είναι ιδανικό για καθαρισμό παραθύρων, ηλεκτρικές συσκευές ή μπαταρίες αυτοκινήτου — αλλά άχρηστο για τον άνθρωπο», είπε. Αντίθετα, το θαλασσινό νερό βρίσκεται στο άλλο άκρο με TDS 30.000-40.000.

Στο La Popote το εύρος TDS ποικίλει, από 14 TDS στο Lauretana sparkling mineral water από την Ιταλία έως 3.300 TDS στο Vichy Celestins από τη Γαλλία.

Ο Rawlins εξήγησε ότι το γαλλικό νερό αρχικά φαίνεται αλμυρό, αλλά «όταν το συνδυάζεις με κάτι αλμυρό όπως το ζαμπόν Parma, αλληλοεξισορροπούνται φυσικά και η γεύση του νερού δεν είναι πια αλμυρή, ενώ η γεύση του ζαμπόν διαρκεί περισσότερο στο στόμα».

Ο τρόπος σερβιρίσματος είναι επίσης σημαντικός: «Συνιστούμε να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου με πάγο και μια φέτα λεμόνι», είπε ο Rawlins. «Το νερό είναι σαν το κρασί — αν είναι πολύ κρύο, καταστρέφει όλη τη γεύση».

Οι τιμές στο μενού νερού κυμαίνονται από £5 για μια μεγάλη φιάλη Crag έως £19 για ένα πορτογαλικό ανθρακούχο νερό, The Palace of Vidago.

Το La Popote αξιοποιεί την παγκόσμια τάση μείωσης κατανάλωσης αλκοόλ με το νέο του μενού νερού, προσφέροντας στους πελάτες «μια άλλη διάσταση».

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που δεν πίνουν αλκοόλ, όπως εγώ», είπε ο Binder. «Είμαι μεγάλος λάτρης της γαστρονομίας και όταν πηγαίνω σε ένα εστιατόριο, δεν με ενδιαφέρει το μενού κρασιών».

«Αλλά αν μου δείξεις μενού νερού, ανοίγεται ένα εντελώς νέο κανάλι εσόδων. Ελκύει τα εστιατόρια και όλο και περισσότερους ανθρώπους που προσέχουν την υγεία τους, και αφορά κυρίως την εμπειρία της γεύσης».