Ένας Βρετανός αποκάλυψε πώς έπεσε θύμα μιας σκληρής απάτης, χάνοντας 200 λίρες, πιστεύοντας ότι λάμβανε ένα συγκινητικό μήνυμα από την Τζένιφερ Άνιστον.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, o 43χρονος Πολ Ντέιβις από το Σαουθάμπτον, παγιδεύτηκε σε ένα νέο, ανησυχητικό κύμα απατών με τεχνητή νοημοσύνη, αφού κατακλύστηκε από μηνύματα από deepfake λογαριασμούς διασήμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
I was scammed out of hundreds of pounds by an AI deepfake Jennifer Aniston who told me she loved me https://t.co/051Okc8BgC
— Daily Mail (@DailyMail) July 1, 2025
Ο άνεργος άνδρας, που αντιμετωπίζει κατάθλιψη, δήλωσε ότι δεχόταν αδιάκοπα βίντεο που είχαν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη, ανάμεσά τους και βίντεο που φαινόταν να εμφανίζουν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον Έλον Μασκ και ακόμη και την αγαπημένη σταρ Τζένιφερ Άνιστον.
Σε μια ιδιαίτερα σκληρή στιγμή, ο Πολ Ντέιβις έλαβε μια εικόνα που έμοιαζε με άδεια οδήγησης της Τζένιφερ Άνιστον, πριν του πει ότι τον αγαπά και του ζητήσει χρήματα. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Έχω πάρει ψεύτικα βίντεο από την Τζένιφερ Άνιστον που μου ζητούσαν 200 λίρες και μου έλεγαν ότι με αγαπάει».
Τραγικά, ο Πολ Ντέιβις πίστεψε πως το μήνυμα ήταν πραγματικό και έστειλε τα χρήματα σε μορφή μη επιστρεφόμενων δωροκαρτών της Apple. «Πλήρωσα 200 λίρες και την πάτησα. Άπαξ και σε δαγκώσουν, γίνεσαι πιο προσεκτικός», πρόσθεσε.
Η απάτη αυτή αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης διαδικτυακής απειλής, κατά την οποία εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τρομακτικά αληθοφανή βίντεο διασήμων, όλα σχεδιασμένα να εξαπατήσουν ανυποψίαστα θύματα ώστε να δώσουν χρήματα ή προσωπικά τους στοιχεία.
Ο Πολ Ντέιβις είπε ότι καθημερινά λαμβάνει δεκάδες μηνύματα, με απατεώνες που προσπαθούν να τον πείσουν ότι έχει κερδίσει κάποιο «ειδικό έπαθλο», από μεγάλα χρηματικά ποσά έως ένα πολυτελές Range Rover 4×4. Κάποια από τα βίντεο περιλαμβάνουν μάλιστα ψεύτικες δηλώσεις του Μαρκ Ζάκερμπεργκ με τεχνητή νοημοσύνη, που λέει: «Δεν είναι απάτη, πίστεψέ με» και επιμένει ότι είναι «αληθινός άνθρωπος».
Τα ψεύτικα μηνύματα συνοδεύονται συχνά από παραποιημένα πιστοποιητικά ή πλαστές ταυτότητες που δείχνουν σαν να έχουν σταλεί από κολοσσούς, όπως το Facebook. Ο Πολ Ντέιβις εξήγησε: «Συμβαίνει εδώ και περίπου πέντε μήνες. Νόμιζα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν συνέπειες, αλλά φαίνεται ότι διασκεδάζουν και τη γλιτώνουν». Αποκάλυψε επίσης πως δεν είναι το μόνο θύμα: «Ξέρω κάποιον που έχει ξοδέψει πάνω από χίλιες λίρες σε δωροκάρτες Apple για απατεώνες».
Καθώς παλεύει με τα προβλήματα ψυχικής υγείας και την ανεργία, ο Πολ Ντέιβις παραδέχεται ότι οι απάτες τον έχουν εξαντλήσει. «Δεν μπορώ να αντέχω συνέχεια τέτοια χτυπήματα», είπε. Πλέον, ο Πολ Ντέιβις θέλει να ενημερώσει τον κόσμο και να προειδοποιήσει άλλους για τις προηγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα – συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών και στοιχείων πιστωτικών καρτών.
Η Dr Jennifer Williams, ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση phishing, αλλά με έναν τρομακτικά σύγχρονο τρόπο. «Ο απατεώνας εισάγει στοιχεία όπως το όνομα του θύματος (που έχει βρει από διάφορες πηγές) σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει την εικόνα, επεξεργαζόμενος το αποτέλεσμα μέχρι να φαίνεται πειστικό», είπε.
Στην περίπτωση του Πολ Ντέιβις, του έστειλαν ένα «πιστοποιητικό από το Facebook» που δήθεν αποδείκνυε ότι είχε κερδίσει 500.000 λίρες και ένα αυτοκίνητο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ψηφιακό δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης. «Στόχος είναι να αποσπάσουν τη διεύθυνση κατοικίας του θύματος με το πρόσχημα της ‘παράδοσης’ δώρων, όπως ένα αυτοκίνητο ή μια ανύπαρκτη Facebook Mastercard», εξήγησε η Dr Williams.
Όταν οι απατεώνες καταφέρνουν να δημιουργήσουν σχέση εμπιστοσύνης, συχνά ζητούν από τα θύματα να αγοράσουν δωροκάρτες και να τους στείλουν τους κωδικούς.
Η Dr Williams προειδοποίησε τον κόσμο να παραμένει σε εγρήγορση και να προσέχει ενδείξεις όπως:
- περίεργες εκφράσεις,
- πολύ χαμηλής ανάλυσης εικόνες,
- ύποπτες διατυπώσεις τύπου «μην φοβάσαι» που στοχεύουν να προκαλέσουν συναισθηματική αντίδραση.
Συμπλήρωσε επίσης ότι θα πρέπει να είναι κανείς καχύποπτος με τα διαφορετικά μοτίβα pixel γύρω από τα ονόματα, που υποδηλώνουν ψηφιακή αλλοίωση. Και το πιο σημαντικό, το Facebook δεν χαρίζει μεγάλα χρηματικά ποσά ή πολυτελή αυτοκίνητα.