Η ψυχοθεραπεύτρια του σεξ και των σχέσεων, Miranda Christophers, ιδρύτρια της συμβουλευτικής υπηρεσίας «Therapy Yard», με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μοιράζεται τα έξι σημάδια, που μπορεί να σας «πιπιλίζουν» το μυαλό: από την έλλειψη…. φασαρίας έως και το γιατί υπάρχει ρουτίνα στην κρεβατοκάμαρά σας. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι καλοί στο κρεβάτι, χαλαροί, αφοσιωμένοι, αν νιώθουν ότι τους κρίνουν ή νιώθουν συναισθηματικά ανασφαλείς», είπε η Christophers στην «Daily Mail» αυτή την εβδομάδα, ενώ πρόσφερε μισή ντουζίνα υποδείξεις για το γιατί υπάρχει «σκοτεινιά» στην κρεβατοκάμαρά σας.

Σου λείπει η αυτοπεποίθηση

«Όταν δεν έχεις αυτοπεποίθηση για το σώμα σου, δεν νιώθεις ελεύθερος να είσαι ανοιχτός ή αυθόρμητος, επομένως ανταποκρίνεσαι λιγότερο», εξηγεί η Christophers. «Μπορεί να επιμείνετε να κάνετε σεξ στο σκοτάδι ή κάτω από τα σκεπάσματα. Μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε σε αυτό που σας αρέσει και σε αυτό με το οποίο αισθάνεστε καλά». Η Christophers συμβουλεύει να βάλετε μουσική ή να ανάψετε κεριά, για να φτιάξετε τη διάθεση, ενώ το «Men’s Journal» συνιστά 11 τεχνικές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, όπως η προετοιμασία για πιθανές «παγίδες» και η οπτικοποίηση της επιτυχίας του σεξ.

Αποσπάται εύκολα η προσοχή

«Το καλό σεξ είναι… να είσαι συνδεδεμένος με τον άλλον: να χάνεις τον εαυτό σου από την ευχαρίστησή του, ούτε καν να σκέφτεσαι την επόμενη κίνησή σου, σαν να χορεύεις μαζί», δηλώνει η Κρίστοφερς. «Ο εαυτός σου σου προτείνει να εξασκείς την ενσυνειδητότητα, ήτοι να εκπαιδεύεις τον εγκέφαλο να επικεντρώνεται στο παρόν κάθε μέρα και να φέρνεις αυτή τη νοοτροπία στην κρεβατοκάμαρα», σύμφωνα με όσα μεταδίδει η «New York Post» βάσει των λεγομένων της.

Ντρέπεστε να μιλήσετε για το σεξ με τον σύντροφό σας

Η Vanessa Marin, συγγραφέας του βιβλίου του 2023 «Sex Talks: The Five Conversations That Will Transform Your Love Life», συνιστά να ξεκινήσετε τη συζήτηση με ένα κομπλιμέντο.

«Θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ χαλαρό, όπως: «Φαίνεσαι ωραία σήμερα» ή «Τα μάτια σου είναι πραγματικά όμορφα». Μπορείς, επίσης, να κάνεις κάποιου είδους κομπλιμέντο για το δέσιμο που νιώθεις με τον άλλον», είπε η Μαρίν στη «New York Times» πέρυσι.

Σχέση

Η Christophers σημειώνει ότι είναι σημαντικό να επικοινωνείτε πάντα με τον σύντροφό σας σχετικά με τις επιθυμίες του.

Δεν αλλάζεις τη ρουτίνα σου

Σε πορτογαλική μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό «Journal of Sexual Medicine» διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής πλήξης σε μακροχρόνιες σχέσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η ιστοσελίδα Well+Good έχει πέντε συμβουλές, για να μπείτε σε νέο κανάλι, οι οποίες περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό του σεξ και την προσθήκη φαντασίας.

Ο σύντροφός σας απλώς δεν ασχολείται

«Η συγκατάθεση σημαίνει ότι και οι δύο σύντροφοι θέλουν το σεξ εξίσου, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα επιθυμίας ποικίλλουν», λέει η Christophers. «Αν προτιμάτε το πρωινό σεξ και ο σύντροφός σας το προτιμά το βράδυ, πρέπει να μιλήσετε για αυτό και να βρείτε κάτι που να λειτουργεί και για τους δύο».

Νιώθετε ντροπή αν δεν «αποδώσετε»

Το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης επηρεάζει το 9% έως 25% των ανδρών (συμβάλλοντας στην πρόωρη εκσπερμάτιση) και το 6% έως 16% των γυναικών (αναστέλλοντας τη σεξουαλική επιθυμία), σύμφωνα με μια μελέτη του 2019. Η Christophers συμβουλεύει να απομακρύνετε την πίεση, εστιάζοντας στις δικές σας σωματικές αισθήσεις αντί μόνο στην απόλαυση του συντρόφου σας.