Το μπάσο Hofner, με το οποίο ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ έπαιξε μουσική σε αμέτρητες συναυλίες τη δεκαετία του ’60 αλλά και ηχογράφησε τα δύο πρώτα άλμπουμ των Beatles, είχε κλαπεί από το πίσω μέρος ενός φορτηγού το 1972. Τώρα, περίπου μισό αιώνα μετά, το μουσικό όργανο εντοπίστηκε και επέστρεψε στον θρυλικό τραγουδιστή και μουσικό των «σκαθαριών».

Το μπάσο βρέθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «The Lost Bass Project» (το πλάνο/σχέδιο του χαμένου μπάσου), που ξεκίνησε το 2018. Τον Μάιο του 2023 δύο δημοσιογράφοι και ένας ειδικός στα μουσικά όργανα Hofner αναβίωσαν την έρευνα και απηύθυναν έκκληση στο κοινό για συμβουλές.

Το μπάσο το αγόρασε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Αμβούργο της Γερμανίας το 1961. Κατόπιν χρησιμοποιήθηκε στις συναυλίες των Beatles στην πόλη, καθώς και στις εμφανίσεις τους στο «The Cavern Club» στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Ακούγεται, επίσης, σε πολλές κλασικές ηχογραφήσεις των Beatles, στα τραγούδια «Love Me Do», «Twist and Shout», «All My Loving», «She Loves You» και άλλα. Σύμφωνα με το «The Lost Bass Project», το μπάσο είχε κλαπεί από το πίσω μέρος ενός βαν τη νύχτα της 10ης Οκτωβρίου 1972, στην περιοχή Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου και πουλήθηκε σε ιδιοκτήτη μιας παμπ. Η οικογένεια του ιδιοκτήτη, η οποία ζει στην νοτιοανατολική Αγγλία, επικοινώνησε με το στούντιο του θρυλικού μέλους των Beatles και ενημέρωσε ότι έχει ένα μπάσο στη σοφίτα.

Τελικά, το μουσικό όργανο βρέθηκε άθικτο στη θήκη του και ειδικοί πιστοποίησαν ότι είναι το αυθεντικό.