Σε μια δικαστική διαμάχη βρίσκονται οι Coldplay και ο πρώην μάνατζέρ τους, καθώς οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει αγωγές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Μάλιστα, το κάθε μέρος διεκδικεί εκατομμύρια ευρώ από το άλλο.

Ο Dave Holmes, ο οποίος εργάστηκε με το συγκρότημα από το 2005 έως το 2022, κατέθεσε μήνυση εναντίον του συγκροτήματος τον Αύγουστο, για 11 εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτες προμήθειες. Σε απάντηση, το συγκρότημα απέρριψε τον ισχυρισμό του και δήλωσε ότι ο Holmes ευθυνόταν για τον εκτροχιασμό των εξόδων της περιοδείας τους και απαίτησε αποζημίωση 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση θα μπορούσε να φτάσει στο δικαστήριο αν τα μέρη δεν συμβιβαστούν.

Αρχικά, σύμφωνα με το bbc.com, ο Holmes ισχυριζόταν ότι οι Coldplay του χρωστούσαν προμήθεια για δύο άλμπουμ που δεν είχαν ακόμη κυκλοφορήσει. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, το συγκρότημα είχε λάβει προκαταβολή 40 εκατομμυρίων ευρώ για το 10ο άλμπουμ του και 34 εκατομμυρίων ευρώ για το 11ο και 12ο άλμπουμ του.

Ο Holmes υποστηρίζει ότι βοήθησε στην οργάνωση των ηχογραφήσεων, στην εκκαθάριση των δειγμάτων και στη συνεργασία με τον παραγωγό, Max Martin, πριν το συγκρότημα αποφασίσει να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του πέρυσι. Τώρα, ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να κηρύξει έγκυρο το συμβόλαιο που καλύπτει το δέκατο και το ενδέκατο άλμπουμ και να διατάξει την πληρωμή. Για τα δύο προηγούμενα άλμπουμ του συγκροτήματος, το Everyday Life (2019) και το Music of the Spheres (2021), λέει ότι του καταβλήθηκε προμήθεια μεταξύ 8% και 13%.

Όταν κατατέθηκε η μήνυση, ένας εκπρόσωπος των Coldplay δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί θα «αμφισβητηθούν σθεναρά» και, σε ανταγωγή που κατατέθηκε την Παρασκευή, το συγκρότημα ανταπέδωσε.

Σε δικαστικά έγγραφα που είδαν οι Times, οι Coldplay ισχυρίστηκαν ότι ο Holmes είχε λάβει δάνεια συνολικού ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ από τους διοργανωτές συναυλιών Live Nation, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Coldplay εδώ και χρόνια.

Το συγκρότημα ισχυρίζεται στα έγγραφα: «Εξ όσων γνωρίζουμε εμείς… ο κ. Holmes χρησιμοποίησε τα χρήματα που προέκυψαν από τις δανειακές συμβάσεις για να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση ανάπτυξης ακινήτων στο Βανκούβερ ή γύρω από αυτό, στον Καναδά», ενώ υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησε τη θέση του ως μάνατζέρ τους, ως μοχλό πίεσης.

Οι Coldplay μιλούν για αγορά «ακριβού εξοπλισμού, που δεν εκπλήρωσε τον σκοπό του»

Πρόσθεσαν ότι το χρέος ίσως επηρέασε την ικανότητα του Holmes να διαπραγματευτεί ευνοϊκούς όρους για την εν εξελίξει περιοδεία του συγκροτήματος Music of The Spheres. Τα δικαστικά έγγραφα υποστηρίζουν επίσης ότι ο Holmes απέτυχε «να ελέγξει επαρκώς τον προϋπολογισμό της περιοδείας», καθώς παραγγέλθηκε ή αγοράστηκε ακριβός εξοπλισμός, που δεν εκπλήρωσε τον σκοπό του.

Αυτό περιελάμβανε μια οθόνη βίντεο αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην περιοδεία και χρησιμοποιήθηκε μόνο για 10 παραστάσεις στο Μπουένος Άιρες. Επίσης, παραγγέλθηκαν δεκαέξι ειδικοί πυλώνες σκηνής με κόστος 10 εκατομμύρια ευρώ, πριν αποδειχθεί ότι ήταν άχρηστοι, όπως υποστηρίζουν τα δικαστικά έγγραφα.

«Αν ο κ. Holmes είχε ασκήσει εύλογη επιμέλεια και επιδεξιότητα κατά την εκτέλεση των υποχρεώσεών του», συνεχίζει η ανταγωγή, «το συγκρότημα δεν θα είχε επιβαρυνθεί με έξοδα ύψους τουλάχιστον 19 εκατομμυρίων ευρώ».

Τι απαντά ο εκπρόσωπος του Holmes

Ερωτηθείς σχετικά με την ανταγωγή αυτό το Σαββατοκύριακο, εκπρόσωπος του Holmes δήλωσε στους Times: «Οι Coldplay γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα με την υπεράσπισή τους.

Το να κατηγορούν τον Dave Holmes για ανύπαρκτα ηθικά παραπτώματα και άλλα κατασκευασμένα παραπτώματα δεν θα αποπροσανατολίσει από το πραγματικό ζήτημα – οι Coldplay είχαν συμβόλαιο με τον Dave, αρνούνται να το τιμήσουν και πρέπει να πληρώσουν στον Dave αυτά που του οφείλουν».

Ο πρώην μάνατζερ θα απαντήσει τώρα στην ανταγωγή, καθώς η υπόθεση συνεχίζεται.