Έρευνα που πραγματοποίησε η Headspace, μία εταιρεία που εξειδικεύεται σε εφαρμογές για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, εξέτασε την κατάσταση της συναισθηματικής και σωματικής υγείας πάνω από 2.000 εργαζόμενων σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σχεδόν 250 επικεφαλής τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού και περισσότερων από 200 γενικών διευθυντών.

Τα συμπεράσματά της ίσως να μην μας προκαλούν τόσο μεγάλη έκπληξη…

Το άγχος στη δουλειά επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το εργασιακό άγχος δεν τελειώνει στη δουλειά, αλλά ακολουθεί τους εργαζόμενους στο σπίτι, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το εργασιακό άγχος επηρέασε αρνητικά τη σωματική τους υγεία και το 75% είπε ότι τους προκάλεσε αύξηση βάρους.

Επίσης, ένα εξίσου πάρα πολύ υψηλό ποσοστό (71%) ανέφερε ότι το άγχος της δουλειάς ήταν και αυτό που οδήγησε στο τέλος της σχέσης τους. Μάλιστα οι εργαζόμενοι της Gen X (άνθρωποι που γεννήθηκαν από 1965 έως το 1980) δήλωσαν σε ποσοστό 79% πως το εργασιακό άγχος ήταν η αιτία του χωρισμού ή του διαζυγίου τους.

Ένα 37% των εργαζομένων είπε ότι το εργασιακό άγχος επιβάρυνε σοβαρά την ψυχική τους υγεία, προκαλώντας αυτοκτονικό ιδεασμό ή οδηγώντας στη χρήση ουσιών.

Ποιος φταίει;

Ως βασικό παράγοντα πρόκλησης άγχους, η συντριπτική πλειονότητα (97%) όσων δήλωσαν πως έχει επιβαρυνθεί η ψυχική τους υγεία εξαιτίας της δουλειάς, έδειξε… τον διευθυντή. Οι λόγοι πολλοί: είτε γιατί αντιμετωπίζει τα μέλη της ομάδας άνισα (43%), είτε γιατί τους πιέζει να μην τηρούν τα ωράρια εργασίας (41%), είτε γιατί τους επιβάλλει έναν παράλογο όγκο δουλειάς (40%).

Στο γραφείο ή στο σπίτι;

Πάντως η παρουσία στο γραφείο, αντί για εξ αποστάσεως εργασία, φαίνεται πως έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, το 53% των εργαζομένων ανέφερε ότι ο χώρος εργασίας τούς βοήθησε να βρουν μια κοινότητα ανθρώπων με παρόμοιες αντιλήψεις και υπόβαθρο. Επίσης, το 44% των εργαζομένων δήλωσε ότι ο χώρος εργασίας τους βοήθησε να δημιουργήσουν σχέσεις και να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.