Ο γιος μου κάνει καλλισθενική γυμναστική, τη γυμναστική που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, δυναμώνει και αναπτύσσει τον μυϊκό τόνο χρησιμοποιώντας το ίδιο το βάρος του σώματος. Και έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου μπορεί να μείνει στην κατακόρυφη θέση για ένα λεπτό. Κάνει και διάφορες άλλες στηρίξεις παρόμοιες με αυτές που βλέπω να κάνουν διάφοροι δάσκαλοι της γιόγκα σε φωτογραφίες στο Instagram και οι οποίες είναι πράγματι εντυπωσιακές. Γελάει όταν του το λέω.

Ίσως να τις έχετε δει και εσείς όχι μόνο στο Instagram, αλλά και σε ένα στούντιο. Στηρίξεις στο ένα χέρι, πόδια πίσω από το κεφάλι, αντίστροφοι τροχοί και ακολουθίες που αν δεν έχετε καμία σχέση με την ενόργανη γυμναστική ή το μπαλέτο (όπως δεν έχω εγώ), θα εντυπωσιαστείτε.

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι ο σκοπός της γιόγκα είναι να επιτευχθούν αυτές οι ασάνες. Είναι όμως μία παραπλανημένη ιδέα που αποτρέπει αρκετό κόσμο από το να κάνει γιόγκα. Ο πυρήνας της γιόγκα είναι πολύ περισσότερο από μία σωματική άσκηση.

Η γιόγκα είναι μία ολιστική προσέγγιση

Έμαθα να κάνω στηρίξεις στα χέρια στη διάρκεια της εκπαίδευσης μου για να πάρω την πιστοποίηση ως δασκάλα γιόγκα στην ηλικία των 48 χρονών. Ήμουν ήδη δασκάλα πιλάτες, γιόγκα έκανα για μένα. Τι ήταν αυτό που με ώθησε να γίνω και δασκάλα γιόγκα; Ότι η γιόγκα είναι πολύ παραπάνω από στηρίξεις, ακροβατικές στάσεις ή άλλες ασκήσεις που φτάνουν το σώμα στα άκρα. Στη Δύση χρησιμοποιείται σαν ένα μέσο ενδυνάμωσης σώματος. Εκεί δίνεται μεγαλύτερη έμφαση και ίσως γι’ αυτόν τον λόγο να έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλής. Θαυμάζω την ευπλασία και την ευλυγισία του σώματος, τι μπορεί να κατορθώσει να κάνει το σώμα, αλλά δεν εντυπωσιάζομαι. Γιατί έχει να κάνει περισσότερο με άθληση και όχι τόσο με την ουσία της γιόγκα που είναι η ίδια η φιλοσοφία της. Η γιόγκα είναι μία ολιστική προσέγγιση η οποία διευρύνει τη θεώρηση της ζωής. Γι’ αυτό και πιστεύω προσωπικά, ότι δεν μπορεί να γίνει με γυμναστική προσέγγιση, αλλά με συνειδητότητα.

Η σωματική, ψυχική και πνευματική ευεξία της γιόγκα

Η γιόγκα είναι μία μορφή γυμναστικής, με την ευρύτερη έννοια ότι η βάση της γυμναστικής είναι η επίτευξη μίας καλής φυσικής κατάστασης όσον αφορά τη δύναμη, την αντοχή, την ευλυγισία και την ισορροπία τους σώματος. Ωστόσο, οι ασάνες (ασκήσεις) οι οποίες είναι μόνο ένα από τα οκτώ επίπεδα της γιόγκα και μάλιστα όχι από τα πρώτα, δεν είναι τυποποιημένες, ανταγωνιστικές και προσανατολισμένες στον στόχο. Η πρόοδος γίνεται αργά, μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, είναι επικεντρωμένες στην αναπνοή και σκοπός είναι να βοηθήσουν.

Στη γιόγκα, η αναπνοή σχετίζεται με την πράνα, την αρχέγονη δύναμη και τη ζωτική ενέργεια που διαπερνά όλους τους οργανισμούς και τη φύση. Με κάθε αναπνοή συμμετέχει όλο το σώμα σε μία ένωση, άλλωστε η λέξη γιόγκα σημαίνει ένωση – ενιαία διαδικασία. Η κάθε κίνηση αυξάνει τη συνειδητότητα που εμβαθύνει στον διαλογισμό για να εξασφαλίσει μέσα από τη συνεχή εξάσκηση, ζωτικότητα, μακροζωία, σωματική, ψυχική και πνευματική ευεξία διευρύνοντας τη θεώρηση της ζωής.

Η γιόγκα είναι ένα μονοπάτι

Η γιόγκα έχει να προσφέρει πολλά οφέλη που θα περιορίζονταν από μία στενή γυμναστική προσέγγιση. Αν αποφασίσετε να κάνετε γιόγκα, δείτε την σαν ένα μονοπάτι πλούσιο σε γνώση, σαν μία διαδικασία δημιουργίας, σαν μία ένωση σώματος, νου και πνεύματος, κοσμικού και θεϊκού, σαν μια κατάσταση αντίληψης, αρμονικής ύπαρξης και ενοποίησης όλων των επιπέδων της ζωής.

Στηρίξεις δεν κάνω πια, δεν μπορώ να κάνω αρκετές ασκήσεις και ίσως να μην μπορέσω και ποτέ. Αλλά όπως είπα και πιο πάνω δεν είναι αυτός ο σκοπός και η ουσία. Όσο εμβαθύνω στην προσωπική μου πρακτική βλέπω ότι σε πολλές ασκήσεις βελτιώνομαι. Ειδικά αυτές που έχουν ισορροπία. Ίσως επειδή αυτές έπρεπε να δουλέψω σε ένα άλλο επίπεδο, για να βρω τη δική μου ισορροπία στη ζωή.

Η γιόγκα είναι το δικό σας «γιατί» κάνω γιόγκα. Δεν χρειάζεται να πιστεύετε σε κάποιες αρχές, αντιθέτως όσο εμβαθύνετε στην πρακτική τόσο πιο πολλά πράγματα θα ανακαλύπτετε ως προσωπικές εμπειρίες. Γι’ αυτό ως δασκάλα γιόγκα, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να ενθαρρύνω τους μαθητές μου να συνεχίσουν το ταξίδι της γιόγκα. Όπου κι αν βρίσκονται.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.