Μια νέα μανία εξαπλώνεται στο TikTok. Με τα φάρμακα για τον διαβήτη (Ozempic, Wegovy κ.ά.) να έχουν αποδειχτεί ευεργετικά για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρους, οι άνθρωποι αναζητούν το νεότερο (και φθηνότερο) «θαυματουργό» σκεύασμα.

Τα social media έχουν κατακλυστεί από ένα ρόφημα που οι εμπνευστές του το ονόμασαν «oatzempic», δηλαδή «βρωμη-ζεμπίκ», με το πρώτο συνθετικό να αναφέρεται στο συστατικό της βρώμης…

Τι είναι το «βρωμη-ζεμπίκ»

Πρόκειται για ένα ρόφημα που παρασκευάζεται με την ανάμειξη βρώμης, νερού και χυμού λάιμ. Πολλοί δημιουργοί περιεχομένου και χρήστες του TikTok το χαρακτηρίζουν ως το νέο εντυπωσιακό σκεύασμα για την απώλεια βάρους. Κάποιοι υποστηρίζουν πως μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια έως και 40 κιλών σε δύο μήνες. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί και το σχετικό «challenge», καλώντας ανθρώπους να το δοκιμάσουν για να δουν τα αποτελέσματά του.

Η πιο κοινή συνταγή που παρουσιάζεται, είναι:

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι βρώμης
  • Χυμό από μισό λάιμ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα πόσιμο μείγμα.

Ενώ τα συστατικά των ροφημάτων οatzempic είναι υγιεινά και μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σύγκριση του ροφήματος με το Ozempic και οι ισχυρισμοί μεγάλης απώλειας βάρους είναι τουλάχιστον υπερβολικές και παραπλανητικές.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί στο Health, το Ozempic επιδρά στον εγκέφαλο και στο έντερο, καταστέλλοντας την όρεξη για έως και μια εβδομάδα. Η κατανάλωση βρώμης θα μπορούσε να ενισχύσει την αίσθηση του κορεσμού, κάνοντας το άτομο να νιώθει χορτάτο για μερικές ώρες. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει σύγκριση.

Μπορεί το «βρωμη-ζεμπίκ» να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Το να πιείτε ένα ποτήρι του ροφήματος είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το να φάτε ένα μπολ πλιγούρι βρώμης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η βρώμη «παίζει θετικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος, στη μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους και στη ρύθμιση της όρεξης και της ενέργειας».

Υπό αυτή την έννοια, το «βρωμη-ζεμπίκ» είναι ένα ρόφημα που μπορεί να υποστηρίξει δίαιτες για απώλεια και διαχείριση βάρους. Ωστόσο προφανώς τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά από τα φάρμακα. Όπως και ο μηχανισμός δράσης.

«Το πλιγούρι βρώμης απλώς σε χορταίνει και είναι υγιεινό. Όμως σίγουρα δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο του Ozempic», τονίζουν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως η υγιής και βιώσιμη απώλεια βάρους ακολουθεί μια πιο αργή προσέγγιση. «Όλοι αναζητούν μια εύκολη λύση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολη λύση για την απώλεια βάρους μέσω των διατροφικών επιλογών», διευκρινίζουν. Ο ρυθμός απώλειας ενός έως δύο κιλών την εβδομάδα είναι ένας λογικός στόχος.

Να το δοκιμάσω;

Εάν επιθυμείτε να το δοκιμάσετε, κανείς δεν πρόκειται να σας αποτρέψει. Είναι ένα πλιγούρι βρώμης που δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν. Το μόνο που ίσως χρειαστεί να κάνετε, είναι να πίνετε και άφθονο νερό για να αποφύγετε το φούσκωμα, τα αέρια και τη δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο η κατανάλωση του ροφήματος είναι απίθανο να έχει πραγματικά αποτελέσματα εάν οι άλλες συνήθειες σας παραμείνουν αμετάβλητες. Μια συνολική θρεπτική διατροφή και η μεγαλύτερη άσκηση είναι ευεργετική και σε αυτή θα πρέπει να εστιάζουμε… όχι σε «θαυματουργά» ροφήματα εμπνεύσεως TikTok.