Καθώς η ζέστη του καλοκαιριού φτάνει στο αποκορύφωμά της, πολλοί λάτρεις της γυμναστικής βρίσκουν δύσκολο να διατηρήσουν τη ρουτίνα προπόνησής τους. Ωστόσο, με τον κατάλληλο προγραμματισμό και προφυλάξεις, μπορείς να παραμείνεις σε φόρμα και υγιής ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Με αποτελεσματικές στρατηγικές θα συνεχίσεις να γυμνάζεσαι με ασφάλεια και να πετύχεις τους fitness στόχους παρά την άνοδο της θερμοκρασίας.

Διάλεξε τον κατάλληλο χρόνο

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, είναι ζωτικής σημασίας να γυμνάζεσαι κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Νωρίς το πρωί ήείτε αργά το βράδυ είναι ιδανικές ώρες για υπαίθριες προπονήσεις, καθώς οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλότερες. Απόφυγε την άσκηση κατά τις πιο ζεστές ώρες, συνήθως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του. Αν οι προπονήσεις σε εσωτερικό χώρο είναι πιο βολικές, έλεγξε ώστε το γυμναστήριο που πηγαίνεις να είναι κλιματιζόμενο.

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί

Η διατήρηση της ενυδάτωσης γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη κατά τη διάρκεια προπονήσεων με ζεστό καιρό. Πίνε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Στόχος σου πρέπει να είναι να καταναλώνεις τουλάχιστον 0.3 λίτρα νερό 30 λεπτά πριν από την προπόνησή σου και να συνεχίζεις την ενυδάτωση κάθε 15-20 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παρατήρησε το χρώμα των ούρων σου, μια απαλή κίτρινη απόχρωση υποδηλώνει σωστή ενυδάτωση, ενώ τα πιο σκούρα ούρα υποδηλώνουν την ανάγκη για περισσότερα υγρά.

Κατάλληλος ρουχισμός

Επίλεξε ελαφριά ρούχα που επιτρέπουν στον αέρα να διαπεράσει το σώμα και απορροφούν την υγρασία για να διατηρήσεις το σώμα σου δροσερό κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Διάλεξε ανοιχτόχρωμα ρούχα που αντανακλούν το φως του ήλιου αντί να απορροφούν θερμότητα. Επιπλέον μην ξεχνάς καπέλο, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και, αν είναι δυνατόν, γυαλιά ηλίου.

Τροποποίησε την ένταση και τη διάρκεια

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου και να προσαρμόζεις ανάλογα την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεών σου. Μειώσε την ένταση των ασκήσεών σου και επίλεξε δραστηριότητες με μικρότερο αντίκτυπο για να αποφύγεις την υπερθέρμανση και την υπερβολική καταπόνηση του σώματός σου. Προτίμησε μικρότερες και συχνότερες προπονήσεις για να ελαχιστοποιήσεις την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη. Επικεντρώσου στη διατήρηση της συνέπειας αντί να πιέζεις τον εαυτό σου σε ακραία όρια, σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μείνε ασφαλής, παράμεινε δραστήριος και απόλαυσε τις καλοκαιρινές σου προπονήσεις!