Δύσκολα θα βρείτε κάποιον που να μην απολαμβάνει το λευκό ρύζι. Συνδυάζεται πολύ εύκολα με αρκετά άλλα συστατικά, ενώ μπορεί να απορροφήσει οποιαδήποτε γεύση του προσφέρετε. Είτε ως το βασικό συστατικό σε ένα πιάτο, είτε ως συνοδευτικό στοιχείο στο αγαπημένο σας πιάτο λαχανικών και πρωτεϊνών, αυτό το σιτάρι πραγματικά αποτελεί δημοφιλή επιλογή στη μαγειρική.

Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι είναι πιο επεξεργασμένο από άλλα είδη ρυζιού, πολλοί λάτρεις του ρυζιού μπορεί να αμφισβητούν τη θρεπτική του αξία και να θέτουν το ερώτημα «Είναι το λευκό ρύζι υγιεινό»;

Από τη μία, το λευκό ρύζι είναι χαμηλό σε λιπαρά και λογικά χαμηλό σε θερμίδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα υγιεινά πιάτα. Από την άλλη, το λευκό ρύζι υφίσταται αρκετή επεξεργασία, κατά την οποία αφαιρούνται το πίτουρο, το φύτρο και ο φλοιός -και μαζί με αυτά οι περισσότερες από τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά του.

Δείτε παρακάτω τα οφέλη του, σύμφωνα με το eatthis.com, και σε ποιες περιπτώσεις να το επιλέγετε για τη διατροφή σας.

Αποτελεί πηγή ενέργειας

Ρύζι

Σύμφωνα με την Trista Best, από το Balance One Supplements, το λευκό ρύζι «είναι ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που παρέχει μια γρήγορη και εύπεπτη πηγή ενέργειας και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες ή χρειάζονται μια γρήγορη ενεργειακή ώθηση».

Οι υδατάνθρακες παρέχουν φυσικά στο σώμα σας ενέργεια κάθε φορά που τους τρώτε, αλλά η συγκεκριμένη επίδραση που έχει εξαρτάται από τον τύπο του υδατάνθρακα. Για παράδειγμα, τα ραφιναρισμένα σάκχαρα και τα δημητριακά πρόκειται να απορροφηθούν πιο γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος επειδή στερούνται φυτικών ινών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να λάβετε μια άμεση ώθηση ενέργειας, αλλά μπορεί να αισθανθείτε μια πτώση αργότερα.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλοι σύνθετοι υδατάνθρακες -όπως τα αμυλούχα λαχανικά ή τα όσπρια- θα σας δώσουν πιο αργή, πιο σταθερή ενέργεια. Έτσι, το λευκό ρύζι μπορεί να σας προσφέρει μια ενεργειακή ώθηση, αλλά μπορεί να μην διαρκεί τόσο πολύ όσο αν τρώγατε καστανό ρύζι ή κάποιο άλλο δημητριακό ολικής άλεσης.

Το λευκό ρύζι είναι μια επιλογή σιτηρών χωρίς γλουτένη

Ένα υγιεινό πλεονέκτημα του λευκού ρυζιού είναι ότι είναι εντελώς απαλλαγμένο από γλουτένη, «καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη», λέει η Best. «Μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βασικό προϊόν για όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη και αναζητούν εναλλακτικές επιλογές σιτηρών».

Περιέχει θρεπτικά συστατικά

Ρύζι

Το λευκό ρύζι είναι επεξεργασμένος σπόρος, που σημαίνει ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά αφαιρούνται από τον κόκκο πριν τοποθετηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, αυτός ο τύπος ρυζιού εξακολουθεί να περιέχει ορισμένα μακρο και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι χρήσιμα για τη συνολική σας υγεία.

Παρά την εξευγενισμένη φύση του, το λευκό ρύζι περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, η θειαμίνη και ο σίδηρος, τα οποία συμβάλλουν στη συνολική διατροφική πρόσληψη. Έτσι, παρόλο που έχει χαμηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από το καστανό ρύζι, κατά την επεξεργασία του δεν χάνονται όλα.

Είναι χαμηλό σε λιπαρά και χοληστερόλη

Το λευκό ρύζι είναι φυσικά χαμηλό σε λίπος και χοληστερόλη, καθιστώντας το κατάλληλη επιλογή για άτομα που στοχεύουν στη διαχείριση του βάρους τους ή στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Ωστόσο, αν προσέχετε τη συνολική υγεία της καρδιάς σας ή προσπαθείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, το Harvard Health αναφέρει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ζωτικής σημασίας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Έτσι, αν θέλετε να τρώτε λευκό ρύζι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και χοληστερόλη, απλά φροντίστε να το εξισορροπήσετε με άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως κατά τη διάρκεια της ημέρας σας.