Πολλοί ισχυρίζονται ότι το αλκοόλ σε χαλαρώνει στο σεξ, διώχνοντας μακριά τις όποιες αναστολές έχεις. Ισχύει όμως ότι λειτουργεί σαν αφροδισιακό; Θα βοηθήσει το αλκοόλ να έχεις έντονους οργασμούς ή θα σε είσαι τόσο μεθυσμένος ώστε να μην έχεις καν;

Το Healthline ρίχνει μια ματιά στο πόσο επηρεάζει το αλκοόλ τη σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση και την απόδοσή σου στο κρεβάτι.

Επιδράσεις στις γυναίκες

Ένα ή περισσότερα ποτά μπορεί να ενισχύσουν τη διέγερση, αλλά δεν είναι και 100% σίγουρο. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες, που παίζει ρόλο στη σεξουαλική επιθυμία.

Υπάρχει επίσης και το στοιχείο της προσδοκίας. Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν την κατανάλωση αλκοόλ με μειωμένες αναστολές και με το να αισθάνονται πιο σέξι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Είναι κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Αν περιμένεις να είσαι τυχερός όταν πίνεις, μάλλον θα είσαι.

Χέρι γυναίκας κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης

Κάποιες γυναίκες μπορεί όταν πιουν να έχουν περισσότερη επιθυμία να κάνουν σεξ, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το σώμα τους θα ακολουθήσει. Έρευνα δείχνει ότι ενώ το αλκοόλ μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται ερεθισμένες, στην πραγματικότητα επιδρά αρνητικά στο σώμα, ρίχνοντας σε «λήθαργο» τα γεννητικά όργανα. Όταν πρόκειται για σεξ και αλκοόλ κλειδί είναι το μέτρο.

Ενώ ένα ποτό μπορεί να μην επηρεάσει τη ροή του αίματος στον κόλπο, τα πολλά ποτά μπορεί να μην φέρουν τον επιθυμητό οργασμό. Αν θέλετε να έχετε ένα… ευτυχές τέλος στις σεξουαλικές περιπτύξεις σας οι ειδικοί συνιστούν να μην πιείτε πολύ.

Όταν ερεθίζεστε το σώμα προετοιμάζεται για τη συνουσία αυξάνοντας τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, με αποτέλεσμα αυτά να διογκώνονται και να αυτολιπαίνονται. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σταματήσει αυτές τις φυσιολογικές αντιδράσεις και να παρεμποδίσει την κολπική υγρασία, με αποτέλεσμα τη δυσφορία.

Επιδράσεις στους άνδρες

ΑΝΔΡΕΣ ΣΕΞ ΣΧΕΣΕΙΣ

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι επιδράσεις που μπορεί να έχει το αλκοόλ στις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών είναι εμφανείς. Το αλκοόλ μπορεί να κάνει δύσκολη τη στύση ή τη διατήρησή της. Η υπερβολική δε και τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και στυτική δυσλειτουργία.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη στύση σύμφωνα με το healthline:

  • Μειώνει τη ροή του αίματος στο πέος
  • Αυξάνει την αγγειοτενσίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία.
  • Καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα
  • Μπορεί να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic ένας άνδρας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από 30 λεπτά να φτάσει σε οργασμό και να εκσπερματίσει όταν έχει πιει. Κάποιοι μπορεί να μην ολοκληρώσουν καθόλου.

Όπως και στις γυναίκες έτσι και στους άνδρες λίγο αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση, το πολύ όμως όχι. Και εδώ κλειδί είναι το μέτρο. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο πιο ριψοκίνδυνη μπορεί να γίνει η συμπεριφορά στο κρεβάτι. Με βάση διάφορες μελέτες οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, όπως σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Οι μύθοι

Τεκίλα αλκοόλ
  • Όλοι επεξεργάζονται το αλκοόλ με τον ίδιο τρόπο

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Άνδρες και γυναίκες απορροφούν και μεταβολίζουν το αλκοόλ διαφορετικά. Συνήθως οι γυναίκες έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους από τους άνδρες, ακόμα και αν έχουν το ίδιο βάρος. Με λιγότερο νερό για την αραίωση του αλκοόλ, οι γυναίκες έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις στην κυκλοφορία του αίματός τους. Με άλλα λόγια, αν είστε έξω με κάποιον του αντίθετου φύλου και πίνετε την ίδια ποσότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε και οι δύο εξίσου μεθυσμένοι.

  • Δεν μπορείς να δεχτείς σεξουαλική επίθεση όταν είσαι μεθυσμένος

Λάθος. Η κατανάλωση λίγων ποτών δεν είναι δικαιολογία για ανεπιθύμητο σεξ. Το αλκοόλ δεν προκαλεί τη σεξουαλική επίθεση, αλλά μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτή σύμφωνα με έρευνα. Η συγκατάθεση είναι απαραίτητη πριν από κάθε είδους σεξουαλική επαφή και το αλκοόλ δεν είναι ελαφρυντικό για κανέναν. Η συναίνεση είναι εξαιρετικά σημαντική, πόσω μάλλον όταν αναμειγνύεται το αλκοόλ με το σεξ. Η εμπλοκή σε κάθε είδους σεξουαλική δραστηριότητα με κάποιον που είναι πολύ μεθυσμένος για να δώσει τη συγκατάθεσή του είναι σεξουαλική επίθεση ή βιασμός.

  • Όλοι φαίνονται πιο καυτοί όταν είναι μεθυσμένοι

Είτε το πιστεύετε είτε όχι αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο του να βλέπεις κάποιον γοητευτικό υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ αν ήσουν νηφάλιος δεν θα τον κοίταζες καν (beer goggle). Μια μελέτη του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί. Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι. Ακόμα και τα τοπία φαίνονται πιο όμορφα. Ανεξάρτητα από τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς το ποτό μειώνει τις αναστολές, αυξάνει την κοινωνικοποίηση και επηρεάζει την κρίση.

Θυμηθείτε

Το αλκοόλ μπορεί σίγουρα να θολώσει τα πράγματα όταν πρόκειται να εμπλακείτε σε σεξουαλικές πράξεις με κάποιον άλλον, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Ορίστε στον εαυτό σας ένα όριο κατανάλωσης αλκοόλ. Τηρήστε το για να αποφύγετε την μέθη.
  • Βάλτε ρυθμό στον εαυτό σας. Να εναλλάσσετε αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά.
  • Προστασία. Αν νομίζετε ότι απόψε μπορεί να είναι η νύχτα για σεξ να έχετε μαζί σας προφυλακτικό
  • Το σώμα σας, το προνόμιό σας. Μην πιεστείτε να κάνετε κάτι που δεν θέλετε. Μην προσπαθήσετε να εξαναγκάσετε κανέναν άλλον σε σεξουαλική δραστηριότητα.