Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μύθων και φημών – σχετικά με το εάν ο αυνανισμός είναι καλός ή κακός.

Το healthline.com παρουσιάζει δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε και τι πρέπει να προσέξετε για τον αυνανισμό.

Ο αυνανισμός αναγκάζει το σώμα σας να απελευθερώσει μια σειρά από ορμόνες.

Αυτές οι ορμόνες περιλαμβάνουν:

  • Ντοπαμίνη: Αυτή είναι μια από τις «ορμόνες της ευτυχίας» που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας.
  • Ενδορφίνες: Το φυσικό αναλγητικό του σώματος, οι ενδορφίνες έχουν επίσης καταπραϋντικές επιδράσεις και ενισχύουν τη διάθεση.
  • Ωκυτοκίνη: Αυτή η ορμόνη ονομάζεται συχνά η ορμόνη της αγάπης και συνδέεται με τον κοινωνικό δεσμό.
  • Τεστοστερόνη: Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ για να βελτιώσει την αντοχή και τη διέγερση. Κυκλοφορεί επίσης όταν έχετε σεξουαλικές φαντασιώσεις, σύμφωνα με μια μελέτη του 2011.
  • Προλακτίνη: Μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη γαλουχία, η προλακτίνη επηρεάζει επίσης τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ο αυνανισμός μπορεί να σας κάνει να απελευθερώσετε υγιείς ποσότητες από τις παραπάνω ορμόνες, γι’ αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση και τη σωματική σας υγεία.

Αυτό επηρεάζει τη διάθεσή σας

Η ντοπαμίνη, οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη ονομάζονται «ορμόνες της ευτυχίας» που σχετίζονται με τη μείωση του στρες, τη σύνδεση και τη χαλάρωση.

Μερικές φορές, ο αυνανισμός μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε λίγο καλύτερα όταν η διάθεσή σας είναι χαμηλή.

Επηρεάζεται και η συγκέντρωσή σας

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ο αυνανισμός τους βοηθά να συγκεντρωθούν καλύτερα. Ως εκ τούτου, μπορεί να αυνανίζονται πριν εργαστούν, μελετήσουν ή κάνουν κάποιο τεστ.

Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό, καθώς δεν έχει μελετηθεί ειδικά. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση διαύγειας και εστίασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης και της χαράς μετά από έναν οργασμό.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος

Ενώ η ωκυτοκίνη είναι κοινώς γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης» και σχετίζεται με τον κοινωνικό δεσμό, συνδέεται επίσης με την καταπολέμηση του στρες και τη χαλάρωση.

Όπως επισημαίνει μια μελέτη του 2005, η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του στρες και στη μείωση του άγχους.

Αυτό το κάνει μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης σας. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες.

Έτσι, εάν ελπίζετε να ανακουφίσετε την ένταση μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, ο αυνανισμός μπορεί να είναι μια καλή τεχνική χαλάρωσης.

Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον αυνανισμό για να αποκοιμηθούν – και δεν είναι περίεργο.

Η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες συνδέονται με τη χαλάρωση, επομένως είναι λογικό ότι ο αυνανισμός μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, ειδικά αν το στρες και το άγχος σας εμποδίζουν να κλείνετε τα μάτια σας.

Μπορεί να έχει επίδραση στην αυτοεκτίμησή σας

Για μερικούς, ο αυνανισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος να εξασκήσετε την αγάπη για τον εαυτό σας, να γνωρίσετε το σώμα σας και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μόνοι σας.

Επειδή μαθαίνετε να απολαμβάνετε το σώμα σας και ανακαλύπτετε τι είναι ευχάριστο για εσάς, ο αυνανισμός μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμησή σας.

Μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή

Ζευγάρι στο κρεβάτι

Πολλοί σεξοθεραπευτές προτείνουν να αυνανίζεστε τακτικά — είτε είστε ελεύθεροι είτε έχετε σύντροφο.

Εκτός από τα φυσικά οφέλη που προέρχονται από τον αυνανισμό, η τόνωση της αυτοεκτίμησης σε συνδυασμό με τη χαλάρωση μπορεί να είναι εξαιρετική για τη σεξουαλική σας ζωή.

Όσον αφορά τη λίμπιντο σας, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο αυνανισμός μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή σεξουαλική ορμή. Για παράδειγμα, αυτή η μελέτη του 2009 συνδέει τη συχνή χρήση δονητών με υψηλή σεξουαλική ορμή και θετική σεξουαλική λειτουργία, καθώς και με τη γενική σεξουαλική ευεξία.

Ο αυνανισμός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι ευχάριστο και συναρπαστικό για εσάς, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να δείξετε στον σύντροφό σας τι σας αρέσει.

Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα θετικά

Αν και υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη, μερικοί άνθρωποι έχουν αρνητικές εμπειρίες με τον αυνανισμό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι απολύτως εντάξει να μην αυνανίζεστε.

Μπορεί να αντιπαθείτε το συναίσθημα, ή μπορεί να είναι ενάντια στο σύστημα πεποιθήσεών σας, ή απλά να μην σας ενδιαφέρει. Είναι εντάξει. Το αν θα επιλέξετε να αυνανιστείτε ή όχι εξαρτάται από εσάς.

Εάν ο αυνανισμός είναι δύσκολος για εσάς και αυτή η δυσκολία σας ενοχλεί, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή.

Αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με κοινωνικές ή πνευματικές προσδοκίες

Ο αυνανισμός θεωρείται αμαρτία σε ορισμένες θρησκείες. Υπάρχουν επίσης πολλά κοινωνικά στίγματα που συνδέονται με τον αυνανισμό. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αυνανίζονται ή ότι ο αυνανισμός είναι ανήθικος.

Αυτό για να μην αναφέρουμε τους μύθους που προκαλούν άγχος γύρω από τον αυνανισμό.

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει τις φήμες ότι ο αυνανισμός σας κάνει να τυφλώνεστε ή ότι μπορεί να σας κάνει να βγάζετε τρίχες στα χέρια σας — και οι δύο εντελώς ψευδείς ισχυρισμοί που φαίνεται να κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ των προεφηβικών.

Εκτός από τις κοινωνικές και πνευματικές δυσκολίες, οι υποκείμενες συνθήκες υγείας μπορεί να κάνουν τον αυνανισμό δύσκολο.

Για παράδειγμα, ο αυνανισμός μπορεί να είναι απογοητευτικός εάν αντιμετωπίζετε:

  • στυτική δυσλειτουργία
  • χαμηλή λίμπιντο
  • κολπική ξηρότητα
  • δυσπαρεύνια, η οποία περιλαμβάνει πόνο κατά τη διείσδυση στον κόλπο
  • σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου, μια ελάχιστα γνωστή κατάσταση όπου τα άτομα που έχουν πέος μπορεί να αρρωστήσουν μετά την εκσπερμάτωση

Επιπλέον, ο αυνανισμός μπορεί να σας ενοχλεί εάν έχετε βιώσει σεξουαλικό τραύμα.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε μια υποκείμενη πάθηση που δυσκολεύει τον αυνανισμό και σας ενοχλεί, μιλήστε με έναν γιατρό που εμπιστεύεστε.