Επιμένει η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, όμως πρόκειται για μία τάση που φαίνεται να αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, σταδιακά, καθώς και χώρες πέραν της ευρύτερης γειτονιάς μας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η πανδημία περνά σε ήπιες, για την ώρα, αυξητικές τάσεις, μετά από μία περίοδο συρρίκνωσης του κύματος της Όμικρον, εντοπίζοντας τις αιτίες στην χαλάρωση πολλών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού αλλά και στην Όμικρον 2.

Η μετάλλαξη αυτή του κορονοϊού, άλλωστε, εκτιμάται πως ίσως είναι μεταδοτικότερη της «Όμικρον 1», οπότε ενδέχεται και να εξελίσσεται σε επικρατές στέλεχος.

Το μήνυμα αυτό είχαν μεταφέρει στο Newsbeast, την περασμένη Παρασκευή, πηγές της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Οι ίδιες πηγές εμφανίζονται περισσότερο σίγουρες σήμερα, Δευτέρα, ως προς την πρόβλεψη πως η επιδημία «επιταχύνεται».

Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι οι «σκληροί δείκτες» θα ακολουθήσουν τα κρούσματα σε σημαντική αύξηση, λόγω, και πάλι, των χαρακτηριστικών της Όμικρον, η οποία και «κυκλοφορεί» στην κοινότητα.

Την Πέμπτη η συζήτηση για την αύξηση των κρουσμάτων

Τεστ για τον κορονοϊό σε εργαστήριο

Από τον ΕΟΔΥ, πάλι, οι αρμόδιοι, ερωτηθέντες για το αν η αύξηση στα κρούσματα τα τελευταίοι 24ωρα παραπέμπει σε επιδημιολογική επιδείνωση, απαντούν στο Newsbeast πως οι εξελίξεις θα συζητηθούν ενδελεχώς στη συνεδρίαση της Επιτροπής την προσεχή Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί και υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να τονίζουν πως η «επόμενη μέρα» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση και επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού, προκειμένου να «θωρακιστεί» τόσο ο πληθυσμός, και δη οι ευπαθείς, όσο και το ΕΣΥ.

Θυμίζουμε πως σήμερα τα νέα κρούσματα έφτασαν τις 22.694, παρότι τις Δευτέρες βλέπουμε λίγες θετικές διαγνώσεις, συνήθως, λόγω του ότι τις Κυριακές δεν λειτουργούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κλπ. Οι θάνατοι που αποδόθηκαν στην Covid-19 το τελευταίο 24ωρο είναι 70, ενώ 364 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Οι τρεις βασικοί λόγοι για την έξαρση στην Ευρώπη

Όπως προαναφέρθηκε, οι ειδικοί παρατηρούν αύξηση κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο Αμερικανός καθηγητής Ιατρικής Ερίκ Τόπολ προσθέτει στους βασικούς λόγους στους οποίους και αποδίδεται η τάση αυτή:

  • την μείωση της ανοσίας από τα εμβόλια,
  • τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας και
  • τη μεταδοτικότητα της Όμικρον 2.

Ο Τοπόλ παραθέτει πίνακα των Financial Times με τα στοιχεία των τελευταίων επτά ημερών σε ό,τι αφορά τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid στην Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στον οποίο αποτυπώνονται καθαρά οι αυξητικές τάσεις επί του αριθμού των νέων μολύνσεων.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, πάλι, έγραψε το Σάββατο, σε σχετική ανάρτησή του, πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώνεται «αύξηση 9%, μεσοσταθμικά, στον αριθμό των διαγνώσεων» αλλά και ότι «οι 22 από τις 37 χώρες δείχνουν πλέον αύξηση της διασποράς».

Το μέλος της Επιτροπής των ειδικών τονίζει πως μπροστά μας έχουμε μία «πολύ σημαντική περίοδο καθότι φαίνεται ότι περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον. Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ταλάντωση (αυξομείωση) των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας.

Σίγουρα το ποσοστό των εμβολιασμένων στους άνω των 60 θα είναι ο βασικό παράγοντας αυτής της πίεσης, ο οποίος και προβλέπει ότι σε χώρες που πέτυχαν σχεδόν καθολικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, τα συστήματα υγείας θα έχουν πολύ μικρότερη πίεση». «Συνεχίζουμε, λοιπόν, να παρακολουθούμε από κοντά με ενδιαφέρον τις εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων», κατέληξε.

Η επιβράδυνση στη συρρίκνωση στην επιδημία της Omicron φαίνεται ότι περνάει σε ήπιες αυξήσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με 9%…

Posted by Gkikas Magiorkinis on Saturday, March 12, 2022