Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα, Τρίτη (11/1) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες.

Την πρώτη εβδομάδα του 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες, επεσήμανε στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος αυτό «του επιτρέπουν να προσκολλάται πιο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί ή έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Για τον Κλούγκε η «πρωτόγνωρη» εξάπλωση της επιδημίας οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών, αν και το ποσοστό θνητότητας παραμένει σταθερό. Το τρέχον κύμα της επιδημίας «εγείρει προκλήσεις για τα συστήματα υγείας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε πολλές χώρες όπου το Όμικρον εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και απειλεί να το πράξει σε πολλές άλλες», κατήγγειλε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Παράλληλα η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης, προειδοποίησε ότι η covid-19 δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη, αλλά ως πανδημία, τονίζοντας ότι η εξάπλωση του Όμικρον δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη. «Υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα και ο ιός εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, θέτοντας νέες προκλήσεις. Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να τον αποκαλέσουμε ενδημικό», σημείωσε η Σμόλγουντ.