Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας του Μαρόκου, η χώρα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στο έδαφος της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Αυτό το πρώτο κρούσμα από το νέο στέλεχος Όμικρον εντοπίστηκε σε μία Μαροκινή, η κατάσταση της υγείας της οποίας είναι σταθερή και δεν προκαλεί ανησυχία». Η ασθενής τέθηκε υπό ιατρική επίβλεψη σε ένα νοσοκομείο της Καζαμπλάνκα, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, προστίθεται σε τηλεγράφημα του AFP.

Υπενθυμίζεται πως οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα εναέρια και θαλάσσια σύνορα έως τις 31 Δεκεμβρίου «προκειμένου να προφυλάξουν τα κεκτημένα του Μαρόκου στη μάχη κατά της πανδημίας», αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Εντούτοις, η κυβέρνηση επιτρέπει ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού προς ξένες χώρες και άνοιξε κατ΄εξαίρεση τα σύνορά της για τους Μαροκινούς που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό με αναχώρηση από τρεις χώρες (Πορτογαλία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Την 1η Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογράμμισε, πάντως, ότι οι γενικές απαγορεύσεις για τα ταξίδια δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία της νέας, ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής.

Χθες, το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου προέτρεψε τους πολίτες να σέβονται τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιαστούν για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.