Σε μια πρωτοφανή… ανατροπή οδηγούνται, σύμφωνα με αρκετές ιατρικές ενδείξεις, τα δεδομένα μας για την παρασκευή του εμβολίου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον κορονοϊό καθώς και όλες τις μεταλλάξεις του.

Λίγο πριν την… τελική ευθεία, που λέμε, ενδέχεται να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που θα ανατρέψει όλα τα υπάρχοντα ανοσολογικά δεδομένα καθώς θα είναι το πρώτο φυτικό εμβόλιο στην ιστορία της Ιατρικής: ένα εμβόλιο από καπνά!

Το πρώτο φυτικό εμβόλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά η καναδική εταιρεία Medicagο [θυγατρική της ιαπωνικής Mitsubishi Tanabe Pharma], πίσω από την οποία (ασφαλώς και) βρίσκεται η καπνοβιομηχανία Philip Morris International, με ποσοστό 25%.

«Όπως συμβαίνει και με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης, το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και με τα εμβόλια του κορονοϊού, δηλαδή θα είναι ένα εμβόλιο που θα το κάνουμε μόνο μία φορά τον χρόνο και τέλος. Εννοείται πως δεν περιμένουμε να εξαφανιστεί έτσι ξαφνικά και απότομα ο κορονοϊός, ούτε περιμένουμε ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον και κάποιες επικίνδυνες μεταλλάξεις του», δήλωσε στους Financial Times ο Τοσιφούμι Τάντα, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης εμβολίων της Mitsubishi Tanabe Pharma, προσθέτοντας εμφατικά πως το φυτικό εμβόλιο δρα ενσωματώνοντας σωματίδια από το φυτό παρόμοια με αυτά του ιού, τα οποία τον μιμούνται μέσα στο σώμα, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν ζωντανό ιό.

Το φυτικό εμβόλιο της ιαπωνικής φαρμακευτικής διαθέτει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: μπορεί να παραχθεί μέσα σε μόνο πέντε έως οκτώ εβδομάδες, την ίδια στιγμή που ένα παραδοσιακό αντιγριπικό εμβόλιο χρειάζεται περίπου οκτώ μήνες έως ένα έτος για να παρασκευαστεί και να διατεθεί στο εμπόριο. Σύμφωνα με τον Τάντα, «το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και, όπως φάνηκε στις μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες, δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες», ενώ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «μία δόση δημιουργεί δέκα φορές περισσότερα αντισώματα από αυτά που έχει κάποιος ο οποίος έχει νοσήσει και έχει αναρρώσει από λοίμωξη της Covid-19».

Η Medicago αυτή στην χρονική συγκυρία που μιλάμε, αναλύει ενδελεχώς όλα τα δεδομένα της κλινικής φάσης 3 του υποψήφιου εμβολίου, που έγινε σε 24.000 εθελοντές σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Βραζιλία, η Αργεντινή και το Μεξικό.

Επίσης, ξεκίνησε μέσα στον Σεπτέμβριο  μια μικρότερης κλίμακας κλινική δοκιμή στην Ιαπωνία, όπου ελπίζει να υποβάλει αίτηση έγκρισης του υποψήφιου εμβολίου της έως τον Μάρτιο του 2022. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι ιαπωνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν μείνει πίσω, ασθμαίνοντας, στην ανταγωνιστική κούρσα της ανάπτυξης εμβολίων για τον κορονοϊό με την Mitsubishi Tanabe Pharma να φιλοδοξεί να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα δεδομένα», σχολιάζουν οι FT.

Καπνά

Με το βλέμμα στραμμένο στο κοντινό μέλλον

Η Medicago πρόκειται να καταθέσει έως το τέλος του 2021 αίτηση έγκρισης πρώτα στις αρμόδιες αρχές του Καναδά, προκειμένου να λάβει άδεια χρήσης για το εμβόλιο και εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πρώτο στον κόσμο φυτικής προέλευσης εμβόλιο για τον κορονοϊό. Σύμφωνα δε με την παρασκευάστρια εταιρεία, «το εν λόγω εμβόλιο θα είναι φθηνότερο και πιο απλό στη μεταφορά και αποθήκευση, σε σχέση με τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί».

«Η ιαπωνική εταιρεία, που έχει έδρα στην Οσάκα, αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια του κορονοϊού να παραμείνει υψηλή στο μέλλον, καθώς εκτιμά ότι νέα στελέχη του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται λόγω των μεταλλάξεων. Για τον λόγο αυτό, ευελπιστεί ότι θα έχει την ευκαιρία να πάρει μερίδιο από μια μεγάλη αγορά, στην οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχούν οι Pfizer, Moderna και AstraZeneca», σημειώνει εμφατικά το δημοσίευμα.

Υπάρχει, φυσικά, και ένα τεράστιο… catch-22 [αμερικανιστί, η παγίδα] στην όλη υπόθεση: αν οι άνθρωποι είναι ήδη εξαιρετικά καχύποπτοι ως προς την αποτελεσματικότητα των αμιγώς ιατρικών και εργαστηριακών εμβολίων, πόσο περισσότερο καχύποπτοι ενδέχεται να γίνουν αν κάποιος τους μιλήσει για ένα εμβόλιο φυτικής προέλευσης;

Και πώς πείθεις τον κόσμο να αφήσει παράμερα τον όποιο σκεπτικισμό του; Αυτό είναι ένα ζήτημα που ήδη απασχολεί τους ιθύνοντες της Medicago, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάζει τα εμβόλιά της σε ένα τεράστιο εργοστάσιό της στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, με δυναμική παραγωγής περίπου 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης ακόμη ένα νέο εργοστάσιο, στο Κεμπέκ του Καναδά, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει για τον σκοπό αυτό στα μέσα του 2024, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγική κατά ένα δισεκατομμύριο δόσεις.

Πάντως, ο μεγαλύτερος σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί, σύμφωνα με την κανδική εταιρεία και την ιαπωνική φαρμακευτική, είναι η γνώμη του ίδιου του κοινού που θα κάνει τα εμβόλια. Και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να εργαστούν επισταμένα μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια.