Μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο στη Σερβία, αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω της έξαρσης της πανδημίας που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, απαγορεύτηκαν όλες οι εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες) που είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο διήμερο.

Στο καθεστώς της εξ αποστάσεως διδασκαλίας εντάσσονται από την Δευτέρα και οι τρείς τελευταίες τάξεις της βασικής εκπαίδευσης, η οποία στην Σερβία διαρκεί οχτώ χρόνια. Η τηλεδιδασκαλία εφαρμόζεται εδώ και μία εβδομάδα στην Μέση Εκπαίδευση.

Στην Σερβία καθημερινά εντοπίζονται περισσότερα από 4.500 νέα κρούσματα. Από χθες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 4.668 άνθρωποι ενώ 26 ασθενείς απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να προσέλθουν για να εμβολιαστούν ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών στην περιφέρεια όπου κινητές μονάδες θα επισκέπτονται χωριά και θα εμβολιάζουν όποιον το επιθυμεί. Μέχρι σήμερα στην Σερβία έχουν πραγματοποιηθεί 1.881.651 εμβολιασμοί ενώ 699.626 πολίτες έκαναν και την δεύτερη δόση.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την σερβική κυβέρνηση στις 20 Μαΐου θα ξεκινήσει στο ινστιτούτο “Torlak” του Βελιγραδίου η παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V με πρώτη ύλη που θα φτάνει από την Ρωσία. Μέχρι του τέλος του έτους με την βοήθεια της ρωσικής πλευράς θα δημιουργηθούν οι τεχνολογικές συνθήκες για την εξ ολοκλήρου παραγωγή του εμβολίου στην Σερβία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε εχθές, κατά την επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι, ότι συμφωνήθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα να κατασκευαστεί στην Σερβία εργοστάσιο παραγωγής των κινεζικών εμβολίων της Sinopharm το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.