Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, στο πλαίσιο προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγεία εν Γνώσει», για την ανάδειξη της αξίας της σωστής διατροφής και της άσκησης στα παιδιά, σε συνεργασία με την ΜΚΟ SciCo (Science Communication).

Με τη δράση «Υγεία εν Γνώσει», νέοι επιστήμονες (ομάδα SciCo) επισκέπτονται τα σχολεία και ενημερώνουν παιδιά ηλικίας από 10 έως 14 χρονών. Το ανθρώπινο σώμα, οι ουσίες του οργανισμού και τα συστατικά των τροφίμων ζωντανεύουν στην σκηνή σε μια διαφορετική εκπαιδευτική παράσταση.

Ο κ. Πεψίνης – μια πρωτεΐνη σε ρόλο αστυφύλακα στον οργανισμό της Αννούλας – ανακρίνει το καλό ακόρεστο λίπος και το κακό κορεσμένο, τον υδατάνθρακα και την πρωτεΐνη, ενώ στην αρτηρία του Μπάμπη παλεύουν η καλή και η κακή χοληστερίνη για το ποια θα υπερισχύσει.

Ο πρώτος πιλοτικός κύκλος των θεατρικών παραστάσεων έχει ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία της Αθήνας, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα υλοποιηθεί μέσα στο σχολικό έτος 2010-2011 σε περισσότερα από 25 ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Λάρισας και Πάτρας.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής, ιδρυτής της SciCo και πρωταγωνιστής στις παραστάσεις «στόχος της δράσης είναι να μιλήσει στη γλώσσα των παιδιών για την αξία της άσκησης, τους μύθους και τις αλήθειες της διατροφής, εμπλέκοντας παράλληλα γονείς και καθηγητές ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Ξέρουμε ότι δεν γίνεται μέσα σε 45 λεπτά να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά δημιουργούμε ένα σημαντικό ερέθισμα για την κατανόηση του θέματος».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Ζαμπέλα, Αναπληρωτή Καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ακόμα και σε παιδιά δημοτικού στη χώρα μας. Για αυτό τον λόγο, πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τη βελτίωση της διατροφής και της άσκησης σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να ενθαρρύνονται αλλά και να τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν σε πανελλαδική κλίμακα».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγεία εν Γνώσει» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Ινστιτούτου Νεολαίας και του Βρετανικού Συμβουλίου.

Πηγή: Green Business