Μέτωπο για τη μη απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Αντιδρούν στην απελευθέρωση ΕΟΦ και Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος


ΥΓΕΙΑ
17:49
21/01/2014
Μέτωπο για τη μη απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
4
loading

Ενάντια στην απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και την πώλησή τους ακόμα και από τα σούπερ μάρκετς, συντάσσονται υπουργείο Υγείας, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με τον τελευταίο να προειδοποιεί για «κινητοποιήσεις του κλάδου που δεν έχουμε ξαναδεί», αν το υπουργείο Ανάπτυξης επιμείνει στην απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, κάνοντας λόγο για «ανεξήγητη» και «επικίνδυνη εμμονή» του υπουργού, που με βάση έκθεση του ΟΟΣΑ προωθεί, όπως είπε, την απελευθέρωση τιμής και διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.

«Η αγορά δεν είναι πάνω από την υγεία και το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα», είπε ο κ. Θεοδοσιάδης, υπογραμμίζοντας τη στάση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως είπε, έχει αντιληφθεί την επικινδυνότητα χορήγησης των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετς, και του ΕΟΦ, που επισημαίνει ότι κανένα φάρμακο δεν είναι αβλαβές και ακίνδυνο.

«Οικονομικά συμφέροντα με ονοματεπώνυμο προσπαθούν να κάνουν τις τελευταίες αρπαχτές», ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης, ενώ από την άλλη πλευρά 1.085 φαρμακεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια ενδεχόμενη απελευθέρωση των τιμών όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε μειώσεις, αλλά θα εκτινάξει το κόστος τους κατά 20%, υπογράμμισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, έκανε λόγο για «κανιβαλισμό στην αγορά του φαρμάκου», υπογραμμίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί «δεν θα εκχωρήσουν σε κανέναν την επιστήμη τους και το αντικείμενό τους, ούτε θα δεχτούν να πωλούνται φάρμακα στους πάγκους των σούπερ μάρκετς, σαν καραμέλες, ούτε να μπουν οι φαρμακοποιοί υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετς».

Όπως είπε ο κ. Θεοδοσιάδης, ο ΠΦΣ έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ελπίζοντας ότι θα λυθεί το θέμα, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

«Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ανώδυνα φάρμακα δεν υπάρχουν, δεν μπορούν να διατίθενται εκτός φαρμακείου», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, υπογραμμίζοντας ότι τα ΜΗΣΥΦΑ υπόκεινται στη νομοθεσία περί φαρμάκων και τελούν υπό την εποπτεία του ΕΟΦ. Οποιαδήποτε αλλαγή, προσέθεσε, θα πρέπει να περάσει ως νόμος από το Κοινοβούλιο.

Ο κ. Λιντζέρης ανέφερε ότι υπάρχουν στην ελληνική αγορά 803 εμπορικά ονόματα ΜΗΣΥΦΑ, με ετήσια, περσινή, δαπάνη περίπου 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα διπλασιαστεί αν προχωρήσει η απελευθέρωση.

Εξάλλου, ο ΠΦΣ κατέθεσε εξώδικο εναντίον των ΕΛΤΑ, διότι, όπως κατήγγειλε ο κ. Θεοδοσιάδης, «με το πρόσχημα της δήθεν εξυπηρέτησης του κοινού, πάντα βέβαια με κάποιο κόστος, ήδη τα ΕΛΤΑ εξέφρασαν την θέλησή τους να διανέμουν φάρμακα, μαζί με τα γράμματα, τα δέματα κλπ». «Οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτε άσχετο επί σκοπώ το κέρδος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Θωμάς Τ.

  ναι, τώρα προσπαθούν να μας πείσουν οι φαρμακοποιοί που έχουν γίνει πάμπλουτοι (απόδειξη ο αριθμός των φαρμακείων σε αυτή τη χώρα) ότι ανησυχούν μήπως πάθουμε κάτι αν πωλούνται τα παναντόλ από τα σούπερ μάρκετ. Ποιοί αυτοί που ποτέ δεν ρωτούν τι το θές και σου πωλούν ακόμα και αντιβιοτικά και πιο βαριά φάρμακα.

 2. avatar jaz

  Τί να σχολιάσω για αυτούς που δεν βλέπουν τη γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο στον 21 ο αιώνα? [...]

  1. avatar ΑΚΗΣ

   Αυτοί ξέρουν πολύ καλά Τζάζ τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Τα συμφέροντά τους κοιτάζουν και μόνο.Τα υπόλοιπα τα είπε πιό πάνω ο Θωμάς.

   1. avatar jaz

    @ΑΚΗΣ
    τελικά αυτή η νοοτροπία επικρατεί ακόμη και μέσα στην κρίση. Δεν πάει να πνίγει η Ελλάδα, η λαμογιά μας να είναι καλά. Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει