Τα οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και είναι πλέον τεκμηριωμένα.

Μέχρι σήμερα, τα πολυακόρεστα λιπαρά έχουν συνδεθεί με βελτιωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, μειωμένη τάση για θρόμβωση, μειωμένη αρτηριακή πίεση, βελτίωση του καρδιακού ρυθμού και της αγγειακής λειτουργίας.

Πέρα από τα οφέλη στην καρδιά, τα ω-3 λιπαρά οξέα, κυρίως το EPA (εικοσοπεντανοϊκό οξύ) και το DHA (δοκοσοεξαενοϊκό οξύ), έχουν συνδεθεί με πολλές θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Κάποιες απ’ αυτές είναι ο μειωμένος κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου, η καλή ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η βελτιωμένη συμπεριφορά και διάθεση.

Για το λόγο αυτό, η βιομηχανία τροφίμων έχει προχωρήσει, εδώ και μερικά χρόνια, στον εμπλουτισμό μερικών τροφίμων με τα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Πολύ καλές πηγές λοιπόν, πέρα από τα λιπαρά ψάρια, αποτελούν οι μαλακές μαργαρίνες, οι εμπλουτισμένοι λειτουργικοί χυμοί κ.ά.

Πηγή: markos.tv