Τομογραφίες εγκεφάλου αποκάλυψαν σχέση μεταξύ εγκεφαλικών δικτύων και αυξημένων πιθανοτήτων αυτοκτονίας, όπως μας λέει μια μελέτη που εξέτασε 131 προηγούμενες έρευνες.

Πώς ακριβώς συνδέονται με την αυτοκτονία δεν είναι για την ώρα σαφές, η αναγνώριση της συσχέτισης πάντως είναι αποφασιστικής σημασίας για όσους διατρέχουν κίνδυνο.

Η μελέτη του Κέιμπριτζ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», εξέτασε τις μαγνητικές τομογραφίες πάνω από 12.000 ανθρώπων και κατάφερε να ταυτοποιήσει δύο νευρωνικά δίκτυα που συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες για απόπειρα αυτοκτονίας ή αυξημένες αυτοκτονικές τάσεις.

Η μία περιοχή έχει να κάνει με επεξεργασία συναισθημάτων και εντοπίστηκε σε όλους όσοι είχαν κάνει στο παρελθόν απόπειρα αυτοκτονίας. Η άλλη περιοχή συνδέεται με τη λήψη αποφάσεων.

Οι προηγούμενες μελέτες είχαν πολύ μικρά δείγματα για εξαγωγή συμπερασμάτων, η μετα-ανάλυση απέκτησε όμως ικανό δείγμα ώστε να χαιρετιστούν τα αποτελέσματά της ως μεγάλο βήμα σε έναν νευροφυσιολογικό τομέα που δεν έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Απέχουμε βέβαια από τη μέρα που μια απλή μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο θα αποκαλύπτει ποιοι διατρέχουν κίνδυνο αυτοκτονίας. Η ανακάλυψη είναι ωστόσο ελπιδοφόρα, καθώς δείχνει έναν πρώτο δρόμο…