Η Ικαρία είναι μεταξύ των πέντε περιοχών σε όλο τον πλανήτη όπου κρύβεται το μυστικό της μακροζωίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του National Geographic.

Ο συντάκτης του περιοδικού μαζί με ερευνητές κατέληξε, έπειτα από ταξίδια ανά τον κόσμο- συμπεριλαμβανομένης και της Ικαρίας- σε εννιά βήματα – συνταγές μακροζωίας.

Η ομάδα ερεύνησε τον τρόπο ζωής σε περιοχές που είναι γνωστές για τη μακροζωία των κατοίκων τους, όπου δηλαδή το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν έως την ηλικία των 100 είναι μεγαλύτερο απ’ ο,τι σε άλλες περιοχές στον κόσμο σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό περιστατικών καρδιοπάθειας και καρκίνων. Κατέληξε έτσι σε έναν οδηγό μακροζωίας με κοινά στοιχεία για όλες τις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες», δηλαδή την Σαρδηνία στην Ιταλία, την Οκινάουα στην Ιαπωνία, την Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, την Χερσόνησο της Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Ικαρία στην Ελλάδα.

Κοινά χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών είναι η φυσική διατροφή, οι δεσμοί με την κοινότητα, την οικογένεια και τους φίλους, η ξεκούραση, οι διακοπές και η κινητικότητα.