Η έκθεση στη μολυσμένη ατμόσφαιρα θα μπορούσε να προκαλέσει δυνητικά θανατηφόρα προεκλαμψία στις έγκυες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι γυναίκες με άσθμα. Μία στις 20 περιπτώσεις προεκλαμψίας τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης οφείλονται στα υψηλά επίπεδα ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, τα οποία ευθύνονται και για την αύξηση των πρόωρων γεννήσεων.

Την περασμένη μόνο χρονιά 2.000 περιστατικά προεκλαμψίας στη Μεγάλη Βρετανία μόνο αποδόθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Μία στις 20 γυναίκες που έμεναν έγκυες για πρώτη φορά εμφάνισαν προεκλαμψία, ενώ περίπου 20 έχασαν τη ζωή τους από καταστάσεις που συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, που προκαλείται από τη μόλυνση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 600 μωρά το χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνα σουηδών επιστημόνων, που μελέτησαν στοιχεία από 121.000 γεννήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική μόλυνση και τις πρόωρες γεννήσεις.

Από το 4,4% των γεννήσεων που κατέληξαν σε πρόωρο τοκετό το 2,7% οφειλόταν σε προεκλαμψία εξαιτίας της έκθεσης σε μολυσμένη ατμόσφαιρα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, ανέφεραν οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Οι γυναίκες που έπασχαν από άσθμα είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και 10% να εμφανίσουν προεκλαμψία, συγκριτικά με όσες μαμάδες δεν είχαν αναπνευστικά προβλήματα.