Έρχονται περισσότερα και καλύτερα μακαρόνια

Επιστήμονες διάβασαν το DNA του σκληρού σιταριού, από το οποίο φτιάχνονται τα ζυμαρικά


ΥΓΕΙΑ
5:21
10/04/2019
Έρχονται περισσότερα και καλύτερα μακαρόνια
4
loading

Μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων ανακοίνωσε ότι αποκωδικοποίησε το πλήρες γονιδίωμα του σκληρού σιταριού, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή των μακαρονιών και των λοιπών ζυμαρικών. Το επίτευγμα θα συμβάλλει στη διατροφική ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι περισσότεροι από 60 ερευνητές από επτά χώρες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», βρήκαν ότι το γονιδίωμα του σκληρού σιταριού είναι περίπου τετραπλάσιο σε μέγεθος σε σχέση με το ανθρώπινο. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψαν ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση καδμίου -ένα τοξικό βαρύ μέταλλο- μέσα στο σκληρό σιτάρι. Βρήκαν έτσι έναν τρόπο για να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα καδμίου στο σκληρό σιτάρι και να βελτιώσουν την ποιότητα του.

Η ανάγνωση (αλληλούχιση) του γονιδιώματος «θα οδηγήσει σε νέες προδιαγραφές καλλιέργειας και ασφάλειας του σκληρού σιταριού και των προϊόντων που παράγονται από αυτό, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ποικιλιών σκληρού σιταριού που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις κλιματικές προκλήσεις και θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερη διατροφική αξία και βελτιωμένη αειφορία», δήλωσε ο συντονιστής ερευνητής, Λουίτζι Κατιβέλι, του Συμβουλίου Γεωργικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA) της Ιταλίας.

Το σκληρό σιτάρι καθιερώθηκε ως βασική καλλιέργεια αρχικά στην περιοχή της Μεσογείου πριν 1.500 έως 2.000 χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη, στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στη Νότια Ασία. Καθώς τα ζυμαρικά αποτελούν βασική διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, οι βιομηχανίες τροφίμων ζητούν ολοένα περισσότερο, ασφαλέστερο και πιο ποιοτικό σκληρό σιτάρι.

Το γονιδίωμα του σκληρού σιταριού είναι ελεύθερα προσβάσιμο στη βάση δεδομένων GrainGenes και στο interomics.eu.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Μήπως

  Μήπως πρέπει να θυμηθείτε κάτι για τον όρο "μεταλλαγμένα"? Τι πανηγυρίζετε? Δεν θέλουμε να πειράζουν τα DNA των τροφών! Δεν θέλουμε μεταλλαγμένα! Κάτω τα χέρια απ' την φύση!!
  Όσο για τα περί καδμίου, αυτά ακούγονται βερεσέ! Ποιος τους πιστεύει? Τέτοια λέει κι η Μοσάντο κι έχει δηλητηριάσει τον κόσμο όλο! Τι σημαίνει περισσότερα σιτηρά? Καταστροφή του περιβάλλοντος σημαίνει... Λιγότερες μέλισσες και φιλικά έντομα για να κερδίζουν περισσότερα οι μεγαλοκτηματίες.. Λιγότερα παιδιά θα έπρεπε να κάνουνε κάποιοι λαοί..

  1. avatar Dr. Sheldon Cooper

   Γύρνα στη σπηλιά σου ρε Νεάντερταλ.

  2. avatar advouk7

   Δεν χρειάζεται να πιστέψεις κανένα. Η επιστημη δεν βασίζεται στη πίστη αλλά στην ερευνα. Η μελέτη του γονιδιωματος και η δυνατότητα τεχνητής μετάλλαξης του θα είναι η επανάσταση του επομενου αιώνα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει