Όχι μόνο ξινό, αλλά και τοξικό μπορεί να αποδειχτεί το γκρέιπφρουτ όταν χορηγείται παράλληλα με χάπια. Καναδοί γιατροί προειδοποιούν για πιθανόν σοβαρές επιπτώσεις σε όσους καταναλώνουν γκρέιπφρουτ και, παράλληλα, ακολουθούν κάποιες φαρμακευτικές αγωγές.

Η ανάμειξή του γκρέιπφρουτ με ορισμένα χάπια, λ.χ. για καρδιοπαθείς, φαίνεται πως αποδεικνύεται επικίνδυνα…ξινή.

Το γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση της ηπατικής λειτουργίας αλλά και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, καθώς επιφέρει διαταραχές στο βαθμό απορρόφησης κάποιων φαρμάκων που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισοδυναμούν με υπερδοδολογία.

Οι ερευνητές που εντόπισαν την βλαπτική σύνδεση γκρέιπφρουτ-φαρμάκων, αναφέρουν, μάλιστα, ότι από τα πειράματά τους προκύπτει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός τέτοιων επικίνδυνων συνδυασμών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην καναδική Medical Association Journal, ο αριθμός των φαρμάκων που έκρυβαν σοβαρές παρενέργειες όταν συνδυάζονταν με γκρέιπφρουτ ήταν 17 το 2008, ενώ το 2012 είναι 43.

Πρόκειται για φάρμακα που καλύπτουν ένα φάσμα καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, του καρκίνου, αλλά και τις στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και φάρμακα που λαμβάνονται για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από μια μεταμόσχευση οργάνου.

Η εξήγηση είναι ότι ορισμένες χημικές ουσίες του γκρέιπφρουτ, οι φουρανοκουμαρίνες, ενεργοποιούν ένα ένζυμο που επηρεάζει το μηχανισμό διάσπασης και απορρόφησης των φαρμάκων. Αυτό έχει ως συνέπεια τα φάρμακα να ξεφεύγουν από το πεπτικό σύστημα και το σώμα να μην μπορεί να τα διαχειριστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ασθενείς που έπαιρναν έναν φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, τη φελοδιπίνη, τα επίπεδα της δραστικής ουσίας ανιχνεύτηκε να είναι τριπλάσια εάν είχαν πιει ένα πορήρι χυμού γκρέιπφρουτ, σε σύγκριση με ένα ποτήρι νερό.

Οι παρενέργειες ποικίλουν ανάλογα με το φάρμακο, αλλά περιλαμβάνουν αιμορραγίες στομάχου, αλλοίωση του καρδιακού παλμού, νεφρική βλάβη και αιφνίδιο θάνατο.

Ο Δρ Ντέιβιντ Μπέιλι, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε στο BBC: «Ένα δισκίο με ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να ισοδυναμεί με τη λήψη 5 ή 10 δισκίων με ένα ποτήρι νερό, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά. Πράγματι, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει, ακούσια, διαταραχές στη δράση κάποιων φαρμάκων και, τελικά, να περάσουν από θεραπευτικό επίπεδο σε τοξικό επίπεδο».

Δεν είναι, όμως, μόνο το γκρέιπφρουτ που αποδεικνύεται ότι κάνει επικίνδυνο «κοκτέιλ» όταν συγχορηγείται με κάποια φάρμακα. Αντίστοιχα επιβαρρυντική δράση έχει προκύψει και από τη συγχορήγηση φαρμάκων με άλλα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια Σεβίλης και το λάιμ.

Όπως παρατηρεί ο Νιλ Πάτελ από τη Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία της Βρετανίας, «το γκρέιπφρουτ δεν είναι το μόνο τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, το γάλα μπορεί να σταματήσει την απορρόφηση κάποιων αντιβιοτικών, αν ληφθούν ταυτόχρονα. Αν και ορισμένες από αυτές τις αλληλεπιδράσεις μπορεί να μην είναι κλινικά σημαντικές, εντούτοις μερικές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές συνέπειες. Για όσους, λοιπόν, ανησυχούν για το πώς η διατροφή τους μπορεί να επηρεάσει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν, απαραίτητο είναι να συμβουλεύονται το γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους. Επίσης, πληροφορίες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο φύλλο οδηγιών χρήσης που συνοδεύει το φάρμακο».

Πηγή: healthpress.gr