Επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν για πρώτη φορά τα όνειρα

Τι αποκάλυψε πείραμα με τη «μηχανική του ύπνου» σε αρουραίους


ΥΓΕΙΑ
12:52
10/09/2012
Επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν για πρώτη φορά τα όνειρα
4
loading

Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης κατάφεραν να διαχειριστούν τα όνειρα αρουραίων, στέλνοντάς τους ηχητικά μηνύματα, τα οποία σχετίζονταν με εμπειρίες που είχαν βιώσει την προηγούμενη ημέρα.

Με το πείραμά τους οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν τον τρόπο με τον οποίο ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου κωδικοποιεί τις εμπειρίες και τις μετατρέπει σε μνήμη.

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι όταν κοιμόμαστε ο ιππόκαμπος αναπαράγει κάποια από τα περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να εδραιωθούν στη μνήμη μας, ωστόσο δεν ήταν σίγουροι για το αν αυτές οι αναπαραγωγές επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο του πειράματος ο επικεφαλής της έρευνας, Matt Wilson, εκπαίδευσε μια ομάδα αρουραίων να τρέχουν σε ένα λαβύρινθο χρησιμοποιώντας ηχητικά μηνύματα.

Το ένα από τα μηνύματα που ακούγονταν σήμαινε ότι τους περίμενε φαγητό στα αριστερά, ενώ ο άλλος ήχος σήμαινε ότι οι αρουραίοι θα έβρισκαν μια λιχουδιά στο λαβύρινθο αν έστριβαν δεξιά.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των αρουραίων καθώς περιηγούνταν στον λαβύρινθο. Αργότερα, κατέγραψαν τα εγκεφαλικά τους κύματα την ώρα που κοιμούνταν.

Με συσχετικές αναλύσεις επιβεβαιώθηκε ότι οι αρουραίοι ονειρεύονταν τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, ωστόσο όταν οι ερευνητές έπαιζαν τα ακουστικά σήματα του πειράματος ανακάλυψαν ότι τα όνειρα των τρωκτικών άλλαζαν.

Ειδικότερα, ανάλογα με τα ηχητικά μηνύματα που άκουγαν οι αρουραίοι ονειρεύονταν και διαφορετικό τμήμα του λαβυρίνθου.

Τα αποτελέσματα του πειράματος απέδειξαν ότι το περιεχόμενο των ονείρων των τρωκτικών μπορεί να τροποποιηθεί από κάποιον τρίτο, που ενεργοποιεί τις αναμνήσεις τους την ώρα που κοιμούνται.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, αυτή η «μηχανική του ύπνου» ανοίγει την πόρτα για τον έλεγχο της των διαδικασιών που σχετίζονται με τη μνήμη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πηγή: econews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Σκυλοπνιχτρης

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΓΤΠ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ.

 2. avatar sleepwalker

  Παραπλανητικός ο τίτλος. Δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα όνειρα, μόνο να τα επηρρεάσουν. Πράγμα που δεν αποτελεί καμμιά σπουδαία ανακάλυψη, καθώς όλοι γνωρίζουμε από την εμπειρεία μας ότι τα εξωτερικά ερεθίσματα μπορούν να αλλάξουν ένα όνειρο.

  1. avatar Nick

   δώστου μια δοκιμή να δούμε τι θα καταφέρεις

 3. avatar Nick

  απίστευτο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει