Χαμηλής ποιότητας διατροφή έχουν περίπου οι μισοί μαθητές στην Ελλάδα ενώ μόνο το 6% ακολουθεί την παραδοσιακή υγιεινή μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το παρήγορο είναι πως σε ο,τι αφορά τη σωματική άσκηση, η έρευνα διαπίστωσε πως το 93% των μαθητών ασκούνταν από μέτριο έως έντονο βαθμό. Μόνο το 7% των αγοριών και των κοριτσιών είχαν χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης.

Οι μαθητές αφιέρωναν στη διάρκεια της εβδομάδας πέντε ώρες σε διάφορα σπορ κι άλλες τρεις ώρες σε άλλες σωματικές δραστηριότητες. Οι μαθητές που ήσαν πιο «πιστοί» στη μεσογειακή διατροφή είχαν και πιο έντονη φυσική δραστηριότητα.

Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Στοκχόλμη, διεξήχθη με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Κώστα Τσιούφη στη Λεόντειο Σχολή και συμπεριέλαβε περίπου 500 μαθητές (60% αγόρια και 40% κορίτσια) ηλικίας 12 – 17 ετών.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι μαθητές παρακολουθούσαν τηλεόραση ή έπαιζαν βιντεοπαιγνίδια δύο ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο.

Η έρευνα έγινε με στόχο να προσδιοριστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στη νεολαία, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή νόσο. Ο δρ Δ.Τσιαχρής, ένας από τους βασικούς ερευνητές, δήλωσε ότι σύμφωνα με τη μελέτη θα μπορούσαν να προωθηθούν δράσεις που θα ενισχύουν παράλληλα τόσο την υγιεινή διατροφή όσο και την έντονη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των μαθητών.