Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, αλλά σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Βέλγων επιστημόνων ο υπερβολικός φόβος της πτώσης ίσως τελικά αυξάνει τον κίνδυνο των ηλικιωμένων να πέσουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal το άγχος θα πρέπει να συνεκτιμάται, όταν ο γιατρός προσπαθεί να υπολογίσει τον ατομικό κίνδυνο πτώσης του κάθε ηλικιωμένου.

Να σημειώσουμε ότι ο φόβος της πτώσης είναι συχνότερος στους ηλικιωμένους και συνήθως σχετίζεται με την κακή ισορροπία, το άγχος, την κατάθλιψη και τις ίδιες της πτώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, όσοι ηλικιωμένοι είχαν χαμηλό κίνδυνο πτώσης, αλλά οι ίδιοι πίστευαν ότι αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο είχαν σε ποσοστό 40% αρκετές πτώσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Αντιθέτως, όσοι ηλικιωμένοι, ενώ είχαν υψηλό σωματικό κίνδυνο πτώσης, πίστευαν ότι δεν κινδύνευαν καθόλου, είχαν πτώσεις σε ποσοστό 33%.

Γενικά η ομάδα αυτή απολάμβανε κάποιας προστασίας από τις πτώσεις, καθώς είχε θετική άποψη για τη ζωή, απολάμβανε την κοινωνικότητα και ήταν πιο δραστήρια σωματικά.