Ιδιαιτέρως αισιόδοξα είναι τα νεότερα από τον πόλεμο κατά του καρκίνου, αφού τα ποσοστά επιβίωσης για ορισμένες μορφές καρκίνου έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με την σχετική έρευνα της βρετανικής οργάνωσης Cancer Research UK.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα άτομα με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών, καθώς και λέμφωμα μη Hodgkin’s έχουν σήμερα διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν για τουλάχιστον μια δεκαετία, συγκριτικά με το 1970.

Όσον αφορά σε στο ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με λευχαιμία αυτό είναι τετραπλάσιο.

Ειδικότερα, για τον καρκίνο του μαστού, η δεκαετής επιβίωση έχει αυξηθεί από το 40% στο 77%. Και τα μισά άτομα που διαγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου αναμένεται να ζήσουν για τουλάχιστον δέκα χρόνια, συγκριτικά με το 23% των καρκινοπαθών το 1970.

Για τον καρκίνο των ωοθηκών και το λέμφωμα μη Hodgkin’s, η επιβίωση έχει αυξηθεί από το 18% στο 35% και από το 22% στο 51%, αντίστοιχα.

Για καρκίνους όπως του οισοφάγου και το μυέλωμα, αν και τα ποσοστά επιβίωσης είναι ακόμη πολύ χαμηλά, κάτω από το 20%, έχουν ωστόσο παρουσιάσει τριπλάσια βελτίωση τα τελευταία 30 χρόνια.

Δυστυχώς, όμως υπάρχουν και ορισμένες μορφές καρκίνου που η βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης είναι μικρή, κυρίως του πνεύμονα και του παγκρέατος.