Το Πάσχα είναι μια ιδιαίτερη γιορτή, που συνήθως τη μοιραζόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους. Είναι μια μαγική στιγμή για τα παιδιά που περιμένουν τη λαμπάδα, το δώρο της νονάς, το παιχνίδι με το τσούγκρισμα
των κόκκινων αυγών, τα πασχαλινά κουλουράκια και τα σοκολατένια κουνελάκια του Πάσχα.

Είναι επίσης και μια ευκαιρία για να κάτσουμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι και να απολαύσουμε τα παραδοσιακά πασχαλιάτικα πιάτα, μιας και δε «νοείται» πασχαλινό γλέντι χωρίς τις πατροπαράδοτες λιχουδιές.

«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι μετά τις γιορτές λόγω της ποσότητας ή /και της ποιότητας των τροφίμων που τρώνε στο πασχαλινό γλέντι» λέει η Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας της Ελαϊς-Unilever Hellas. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, ότι όλοι μπορούμε να χαρούμε τα αγαπημένα, παραδοσιακά φαγητά μας και να εξακολουθήσουμε να τρώμε καλά. Πρέπει απλά να κατανοήσουμε, ότι μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές που θα επηρεάσουν θετικά την υγεία μας αλλά δε θα μας στερήσουν την απόλαυση των γιορτών».

Μια εύκολη απλή αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε το Πάσχα είναι να επιλέξουμε προσεκτικά τα λιπαρά που θα καταναλώσουμε Τα λιπαρά είναι ένα αναπόσπαστο μέρος των θρεπτικών συστατικών που πρέπει να τρώμε για μια ισορροπημένη διατροφή.

Όπως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες που προσφέρουν στο σώμα μας ενέργεια. Βοηθούν τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος ενώ το σώμα τα χρειάζεται για να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει σημαντικές βιταμίνες (A, D και E). Για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας, η καθημερινή πρόσληψη λιπαρών θα πρέπει να αποτελεί το 30% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε.

Αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι επιλέγουμε τα «καλά» λιπαρά. Στις ετικέτες των τροφίμων, αυτά τα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως «πολυ-ακόρεστα» λιπαρά και βρίσκονται σε φυτικά έλαια και στα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως η φυτική μαργαρίνη.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανανέωση των κυττάρων του σώματος και στη
διασφάλιση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου και στην ανάπτυξη.

Απλές αλλαγές για πιο υγιεινά παραδοσιακά Πασχαλινά φαγητά:

• Αντί για αγελαδινό βούτυρο, επιλέξτε φυτική μαργαρίνη για να φτιάξετε τα γλυκά σας και να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας πιάτα. Η μαργαρίνη
παρέχει απαραίτητα λιπαρά και μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο σε πολλά παραδοσιακά γεύματα
• Μαγειρέψτε με υγιεινά φυτικά έλαια: ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, αντί για ζωικά λίπη
• Μιας και το αρνί είναι μέρος του πασχαλινού τραπεζιού μην το αποφύγετε. Απλώς επιλέξτε, αντί για λιπαρά κομμάτια, άπαχα μέρη ώστε να μειώσετε
την πρόσληψη «κακών» (κορεσμένων) λιπαρών, τα οποία σύμφωνα με έρευνες δεκαετιών, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και αυξάνουν το ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων (κυρίως στα άτομα με προδιάθεση για καρδιακή νόσο).

Αυτές οι μικρές αλλαγές θα βελτιώσουν την πρόσληψη απαραιτήτων λιπαρών και θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη σε σας και στην οικογένειά σας.

Συνταγή: Πασχαλινά κουλουράκια 

Για τη ζύμη
• 9 αυγά ολόκληρα
• 220 γρ. Βιτάμ μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
• 440 γρ. ζάχαρη
• 120 γρ. γάλα 3,5%
• 1 φακελάκι αμμωνίας (35 γρ.)
• 1 κάψουλα βανίλιας
• 1.800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
• 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα

Xρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Xρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: εύκολο
Μερίδες: 20-30 τεμάχια

Χτυπήστε στο μίξερ τη ζάχαρη με το Βιτάμ και τα αυγά έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Σε ένα μικρό σκεύος ρίξτε το γάλα και θερμάνετέ το σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέστε την αμμωνία και ανακατέψτε έως ότου λιώσει. Όταν αφρατέψει το μείγμα του Βιτάμ με τη ζάχαρη και τα αυγά, ρίξτε το σε μια βαθιά λεκάνη. Στη συνέχεια, ρίξτε στην ίδια λεκάνη το χλιαρό γάλα με τη λιωμένη αμμωνία και ανακατέψτε ελαφρά. Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά – σιγά μαζί με τις βανίλιες, ανακατέψτε ελαφρά και μετά ζυμώστε για λίγο. Αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Στη συνέχεια πλάστε το για πολύ λίγο και φτιάξτε τα κουλουράκια σας σε ό,τι σχήμα θέλετε. Αλείψτε τα με ένα πινέλο με τον κρόκο του αυγού, τοποθετήστε τα σε «βιταμωμένο» ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 -180 0C για 20-30 λεπτά.

Mπορείτε να βάλετε στη ζύμη και ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για περισσότερη γεύση και άρωμα.