Μία επιτροπή ειδικών, τη γνώμη της οποίας είχε ζητήσει η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA), χαρακτήρισε υποσχόμενο το τεστ που δημιουργήθηκε από το εργαστήριο Eli Lilly για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της FDA.

Αυτό το τεστ, που ονομάζεται τεστ Eli Lilly, συνίσταται από μία χημική ουσία που εισάγεται στο αίμα του ασθενούς και η οποία επιτρέπει να εμφανιστούν, μέσω μοριακής απεικόνισης, οι αποθήκες της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης που φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ασθένεια.

Μία συμβουλευτική επιτροπή γιατρών ψήφισε ομόφωνα χθες Πέμπτη για να προτείνει την εμπορική χρήση αυτού του τεστ με την προϋπόθεση όμως ότι το εργαστήριο θα μπορέσει να αποδείξει ότι οι απεικονίσεις αυτές μπορούν να ερμηνευθούν σωστά από γιατρούς που έχουν ειδικευτεί σε αυτό.

Η FDA δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τις προτάσεις αυτών των επιτροπών, συνήθως όμως το κάνει.

Τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας, στην οποία πήραν μέρος 25 ηλικιωμένοι ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας και η οποία κατέληξε στη δημιουργία του τεστ Eli Lilly, δημοσιεύθηκαν στην Τρίτη στην Journal of American Medical Association.