Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν οι υπέρβαροι να τραυματιστούν σοβαρά ή να σκοτωθούν σε τροχαίο συγκριτικά με εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη.

Ακόμα και εκείνοι που δεν είναι επικίνδυνα υπέρβαροι, δηλαδή έχουν δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 35 και 39 έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν σε τροχαίο ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται στο 56% στην περίπτωση ανθρώπων με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 40.

Κι αυτό γιατί το μεγάλο στομάχι πιέζει τον οδηγό κοντά στο τιμόνι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.

Οι καθηγητές συμπεραίνουν ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πρέπει να σχεδιάζουν καθίσματα που θα μπορούν να μετακινούνται προς τα πίσω καθίσματα και τονίζουν ότι τα μικρά αυτοκίνητα δεν είναι καθόλου ασφαλή για τους υπέρβαρους.

Καθηγητής της σχολής εξήγησε ότι τα περισσότερα crash tests έχουν γίνει με κούκλες στις θέσεις των επιβατών, που αντιπροσωπεύουν μεσαίου βάρους ανθρώπους.

Ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ένωσης αυτοκινητιστών της Γερμανίας, Βόλκερ Σάντνερ, από την πλευρά του, απάντησε ότι το μέγεθος της κούκλας που χρησιμοποιείται καθορίζεται από τον νόμο με βάση τις διαστάσεις του μέσου ευρωπαίου.

Τόνισε, μάλιστα, ότι ακόμα περισσότερο από τους υπέρβαρους κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι.