Στο εμβολιαστικό κενό οφείλονται σύμφωνα με τον Καθηγητή και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα τα αυξημένα εφέτος περιστατικό ιλαράς στην Ευρώπη.

«Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την Covid οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που αφορά στην Covid μόνο. Ως τραγικό παράδειγμα, καταγράφουμε επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και κοκκύτη», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των εργασιών του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Παράλληλα προειδοποίησε τους πολίτες πως μόλις εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Έξαρση και των κρουσμάτων κοκκύτη

Από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ τη ζωή τους από τη νόσο έχουν χάσει δύο βρέφη. Οι ειδικοί τονίζουν πως οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης του.

Σε ό,τι αφορά στην ιλαρά, φαίνεται πως βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα, καθώς έχουν εντοπιστεί 19 κρούσματα, τα περισσότερα εξ αυτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε ηλικίες από 40 έως 45 ετών.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο και συγκεκριμένα 16 ενήλικες και 11 παιδιά το έτος 2023-2024.