Με τα χρόνια έχουμε δει διάφορες προτάσεις αποτοξίνωσης, όπως με νερά, τσάγια, δίαιτες και χάπια. Με στόχο να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να απαλλαγεί από τις τοξίνες ακολουθούμε διάφορες μεθόδους, προκειμένου να βοηθήσουμε το σώμα μας να είναι πιο «καθαρό».

Συνήθως οι δίαιτες αποτοξίνωσης αναφέρονται σε μια βραχυπρόθεσμη διατροφική παρέμβαση, που έχει σχεδιαστεί για την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν μια περίοδο νηστείας, ακολουθούμενη από μια αυστηρή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, χυμούς και νερό. Ορισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν, επίσης, τσάγια, συμπληρώματα και καθαριστικά, για να βοηθήσουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Ο πρωταρχικός στόχος των αυστηρών περιορισμών είναι να διεγείρει το συκώτι να διώξει τις τοξίνες από το σώμα, να βελτιώσει την κυκλοφορία και να παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

Αν και αυτές οι δίαιτες μπορεί να ακούγονται ελκυστικές, η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με ένα φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης, που περιλαμβάνει όργανα όπως το συκώτι, τα νεφρά, το δέρμα και το πεπτικό σύστημα. Εγείρεται, λοιπόν, το ερώτημα αν αξίζει να κάνουμε δίαιτες αποτοξίνωσης.

Το συκώτι, που συχνά αναφέρεται ως το όργανο αποτοξίνωσης του σώματος, φιλτράρει το αίμα για να το καθαρίσει από ουσίες όπως οι τοξίνες και τις μετατρέπει σε άχρηστα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται μέσω των ούρων ή των κοπράνων. Τα νεφρά βοηθούν στο φιλτράρισμα των αποβλήτων από το αίμα και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας νερού, αλάτων και μετάλλων στην κυκλοφορία του αίματός μας. Εν τω μεταξύ, το δέρμα -το μεγαλύτερο όργανο του σώματος- παρέχει ένα φράγμα ενάντια στις επιβλαβείς ουσίες και αποβάλλει τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Τέλος, το πεπτικό σύστημα, με τη βοήθεια ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, διασπά πολύπλοκα τρόφιμα, απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αποβάλλει τα απόβλητα. Αυτά τα όργανα μαζί λειτουργούν συνεργατικά, για να εξασφαλίσουν ότι το σώμα αποτοξινώνεται και λειτουργεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, ενώ δεν υπάρχουν τροφές που θα αποτοξινώσουν μαγικά το σώμα σας, υπάρχουν μερικές που μπορούν να υποστηρίξουν την ικανότητά του να απαλλαγεί από τις τοξίνες, σύμφωνα με το eatthis.

«Αν και η αποτοξίνωση μπορεί να είναι μια πολωτική λέξη, από μια επιστημονική προοπτική η αποτοξίνωση, η οποία συμβαίνει κυρίως στο ήπαρ, αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί πολλά θρεπτικά συστατικά, για να λειτουργήσει σωστά», δηλώνει η Melissa Azzaro, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής μιας ισορροπημένης προσέγγισης για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS –Polycystic ovary syndrome). Η μετάβαση σε μια αυστηρή «δίαιτα αποτοξίνωσης» δύσκολα φαίνεται απαραίτητη, με βάση την ιατρική βιβλιογραφία. Ωστόσο, η συμπερίληψη ορισμένων τροφών που υποστηρίζουν την ικανότητα του σώματός σας να αποτοξινώνεται φυσικά μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη. Αν ψάχνετε να συμπεριλάβετε περισσότερες τροφές που υποστηρίζουν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματός σας, υπάρχουν 10 που αξίζει να εξερευνήσετε.

Ιδανικά, θα τρώτε αυτά τα τρόφιμα, ενώ θα περιορίζετε τις διατροφικές προσθήκες, που μπορούν να θεωρηθούν «τοξικές», όπως το αλκοόλ και τα τρόφιμα με υψηλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Οι 10 τροφές που θα ανατρέψουν πλήρως την υγεία σας το 2024

Εσπεριδοειδή

Εσπεριδοειδή σε πιάτο

Η Azzaro ξεχωρίζει τα εσπεριδοειδή και το ξύσμα τους, ειδικά το γκρέιπφρουτ, ως τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ικανότητας αποτοξίνωσης του σώματός σας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ζωτικής σημασίας μικροθρεπτικό συστατικό, που ενισχύει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού. Η βιταμίνη C είναι αναπόσπαστο μέρος της παραγωγής γλουταθειόνης, μιας ένωσης που βοηθά στις οδούς αποτοξίνωσης του ήπατος. Αυτά τα φρούτα περιέχουν, επίσης, υψηλές ποσότητες νερού, το οποίο βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού και προωθεί την αποβολή των άχρηστων προϊόντων. Τα φλαβονοειδή στα εσπεριδοειδή μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι, ενισχύοντας τη λειτουργία και την υγεία του. Η Azzaro προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να είναι προσεχτικοί με το γκρέιπφρουτ, καθώς αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα λόγω των επιπτώσεών του στα ηπατικά ένζυμα».

Λαχανικά όπως το μπρόκολο

Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο,το λάχανο, η ρόκα και τα ραπανάκια) υποστηρίζουν την αποτοξίνωση, επειδή είναι πλούσια σε σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-καρβινόλη, καθώς και σε φυτικές ίνες και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές φάσεις αποτοξίνωσης», λέει η Azzaro. Η σουλφοραφάνη είναι μια ένωση που βοηθά στην υποστήριξη μιας σημαντικής φάσης της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης του σώματος. Η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) είναι μια φυτική ένωση που μετατρέπεται στο στομάχι σε διάφορες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του διινδολυλομεθανίου (DIM). Τόσο το I3C όσο και το DIM είναι αντιοξειδωτικά και διεγερτικά των φυσικών αποτοξινωτικών ενζύμων στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μετακίνηση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού συστήματος.

Τα μούρα

«Τα μούρα είναι μια άλλη κατηγορία τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που υποστηρίζουν την αποτοξίνωση, με τα βατόμουρα και το ρόδι να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας», ανέφερε η Azzaro. Τόσο τα βατόμουρα όσο και τα ρόδια είναι εντυπωσιακές πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, βασικού παράγοντα συσσώρευσης τοξινών στο σώμα. Εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτοξίνωση. Τα μούρα περιέχουν μια μοναδική, φυτική χρωστική ουσία, που ονομάζεται ανθοκυανίνη (η ένωση που βοηθά να δοθούν σε αυτά τα φρούτα αυτές οι υπέροχες βαθιές αποχρώσεις). Οι ανθοκυανίνες μπορεί να συμβάλουν στην ενεργοποίηση μιας σημαντικής φάσης της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης, υπογραμμίζοντας γιατί αυτά τα φρούτα μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια δίαιτα για όσους επικεντρώνονται στην υποστήριξη της διαδικασίας αποτοξίνωσης.

Κρεμμύδια και σκόρδο

Σκόρδο

«Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο μπορούν, επίσης, να υποστηρίξουν την αποτοξίνωση», λέει η Azzaro. Περιγράφει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο ως «βρωμερά» τρόφιμα, γνωστά και ως τρόφιμα που έχουν ένα πικάντικο άρωμα, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Περιλαμβάνει, επίσης, κρόκους αυγών και σταυρανθή λαχανικά στη λίστα με τις τροφές με θείο. Η κατανάλωση τροφών, πλούσιων σε θείο, μπορεί να αυξήσει το επίπεδο γλουταθειόνης του σώματος. Η γλουταθειόνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, που εμπλέκεται στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος, βοηθώντας το να απαλλαγεί από ορισμένες τοξίνες. Επιπλέον, το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν αλισίνη, μια ένωση που μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ήπατος.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική τροφή για ενσωμάτωση σε μια δίαιτα που υποστηρίζει τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος, όπως οι φυτικές ίνες, που βοηθούν την πέψη και προάγουν την αποβολή των τοξινών μέσω του πεπτικού σωλήνα. Οι ξηροί καρποί έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ουσιών. Επιπλέον, περιέχουν απαραίτητα υγιή λίπη και αμινοξέα, ιδιαίτερα αργινίνη, γλουταθειόνη και μεθειονίνη, τα οποία μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του ήπατος. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Η Azzaro σημειώνει: «Χρειαζόμαστε αρκετή πρωτεΐνη, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τα ένζυμα που απαιτούνται για την αποτοξίνωση».

Λιναρόσποροι

«Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι είναι πολύ θρεπτικοί, καθώς αποτελούν πηγή λιγνάνων και διαλυτών ινών, ενώσεων, που μπορούν να συνδεθούν με τις υπερβολικές ορμόνες στο έντερο και να βοηθήσουν το σώμα σας να τις αφαιρέσει μέσω των κοπράνων», λέει η Azzaro. Οι λιγνάνες είναι μια συγκεκριμένη ομάδα χημικών ενώσεων, που βρίσκονται στα φυτά και ταξινομούνται ως πολυφαινόλες. Περιέχονται κυρίως στους λιναρόσπορους, αλλά μπορούν, επίσης, να βρεθούν σε άλλους σπόρους, σε δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Επαγγελματική συμβουλή: αλέστε τον λιναρόσπορο πριν τον φάτε, για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις ενώσεις, που βρίσκονται σε αυτούς τους μικροσκοπικούς σπόρους. Το προστατευτικό κέλυφος των λιναρόσπορων μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των θρεπτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Κουρκούμας

Ο κουρκουμάς, ένα ζωηρό κίτρινο μπαχαρικό, είναι μια άλλη ισχυρή αποτοξινωτική τροφή. Η δραστική ένωση του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν εξαιρετικό για αποτοξίνωση, καθώς βοηθά στην προστασία του ήπατος, ένα κρίσιμο όργανο για την απομάκρυνση τοξινών. Η κουρκουμίνη μπορεί, επίσης, να διεγείρει την παραγωγή γλουταθειόνης, ενός αντιοξειδωτικού που χρησιμοποιεί το σώμα, για να υποστηρίξει τη διαδικασία αποτοξίνωσης.

Καρπούζι

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα δροσιστικό φρούτο, που αποτελείται από πάνω από 90% νερό, το οποίο βοηθά στον καθαρισμό του σώματος και στην αποβολή των τοξινών μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το καρπούζι είναι πηγή κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος που παίζει θετικό ρόλο στον κύκλο της ουρίας (τη διαδικασία μετατροπής της αμμωνίας σε ουρία πριν απεκκριθεί στα ούρα). Επιπλέον, είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, C και B6, μαζί με τα ισχυρά αντιοξειδωτικά λυκοπένιο και βήτα-καροτίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ουσιών στο σώμα, υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία και ευεξία.

Cranberries

Τα νεφρά σας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα του σώματός σας να απαλλάσσεται από τις τοξίνες με διάφορους τρόπους. Επομένως, η διατήρηση της υγείας των νεφρών είναι βασικό μέρος της υποστήριξης των ικανοτήτων αποτοξίνωσης του σώματός σας. Τα cranberries είναι γνωστά για τον υποστηρικτικό τους ρόλο στην υγεία των νεφρών. Περιέχουν ένα μοναδικό είδος αντιοξειδωτικού, γνωστό ως προανθοκυανιδίνες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη επιβλαβών βακτηρίων από την προσκόλληση στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, τα cranberries έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Νερό

Ναι, το νερό δεν είναι τροφή αλλά η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απίστευτα σημαντική όταν προσπαθείτε να υποστηρίξετε την ικανότητα του σώματός σας να αποτοξινώνεται. «Χρειαζόμαστε αρκετό νερό για να κάνουμε τις τοξίνες υδατοδιαλυτές, ώστε να μπορούν να απορριφθούν στα ούρα και τα κόπρανα μας», λέει η Azzaro.